Risikovurdering for RS-virus
Der er en fortsat stigning i antallet af smittede med RS-virus. Smitten er især blandt børn under 6 måneder og mange børn indlægges. Det oplyser Statens Serum Institut i en ny risikovurdering for RS-virus.
RS-virus, også kaldet respiratorisk syncytialvirus, giver anledning til luftvejssygdom. Alle kan blive ramt af RS-virus. Men især spædbørn, ældre og immunsvækkede er i risiko for et alvorligt forløb af RS-virus. Indlæggelser blandt børn er sjældent er forbundet med dødsfald, da risikoen for dødsfald pga. RS-virus er meget lav.
Der er fra uge 32 i år set en stigning af RSV-tilfælde uden for den normale sæson i Danmark. Stigningen tog for alvor fart fra uge 37, og selvom stigningen stagnerede i ugerne 42 og 43 påvises der forsat mange ugentlige RSV-tilfælde. Statens Serum Institut (SSI) har på den baggrund udarbejdet en risikovurdering for det aktuelle RS-virus udbrud i Danmark.
Læs hele risikovurderingen for RS-virus
Især børn under 6 måneder rammes af RS-virus
Baseret på en vurdering af de tilgængelige informationer per 3. november 2022 samt viden fra tidligere år, vurderer SSI, at der er høj sandsynlighed for, at RS-virus vil fortsætte med at cirkulere blandt børn under 6 måneder i de kommende uger, men forventeligt på et lavere niveau end det nuværende.
Sandsynligheden for smittespredning blandt børn i alderen 6-24 mdr. vurderes som moderat, mens smittespredning til øvrige aldersgrupper vurderes som lav.
Samlet set vurderer SSI, at risikoen forbundet med RS-virus er høj for børn under 6 mdr., moderat-høj blandt børn mellem 6 og 24 mdr., og lav for personer over 2 år.
Det er især de mindste børn under 6 måneder, som bliver indlagt som følge af infektion med RS-virus, og derfor vurderes konsekvensen for denne gruppe som høj. Konsekvensen for børn i alderen 6-24 mdr. vurderes som moderat-høj, for gruppen 2-64 år lav og for personer på 65 år og derover som moderat. Der foretages mange tests blandt de ældre aldersgrupper, men der påvises relativt få RSV-tilfælde og indlæggelsesincidensen er lav.
Smitten ventes at aftage de næste uger
SSI vurderer samtidig, at den nuværende RSV-smitte vil aftage i løbet af de kommende uger. Den nuværende epidemi er forårsaget af RSV-B, og det forventes ikke, at den vil cirkulere igen i løbet af de kommende vintermåneder.
I Danmark er der ikke tidligere set to adskilte bølger med RSV-smitte i løbet af én sæson, og derfor vurderes det, at der er lav sandsynligheden for, at vi på et senere tidspunkt i løbet af sæson 2022-2023 ser en tidsmæssigt adskilt bølge med RSV-A-smitte.
I det aktuelle udbrud er det de normalt cirkulerende typer af RS-virus, som forårsager sygdom. Der er ikke tegn på, at de cirkulerende typer medfører mere alvorlig sygdom end normalt.