Projekt ledet af Statens Serum Institut får 52 millioner kroner fra EU

Projektet skal undersøge, hvorfor nogle bliver meget syge, når de møder en virus, mens andre ikke gør. Fokus er på covid-19, influenza og RSV.

Billede fra Biobanken 02

Hvorfor bliver nogle mennesker meget syge, når de rammes af en virus, mens andre ikke gør?

Det er omdrejningspunktet i et nyt, stort forskningsprojekt, der ledes og koordineres af Statens Serum Institut (SSI).

Projektet, der går i gang til august, har fået 52 millioner kroner (7 millioner Euro) i støtte fra EU. Det er sket via EU’s Horizon Europe program.

Fokus på tre sygdomme

Det nye projekt vil have fokus på tre virussygdomme, der alle kan påvirke de nedre luftveje: Covid-19, influenza og RSV-virus.

”Infektioner, der rammer de nedre luftveje, er fortsat nogle af verdens mest dødelige sygdomme. Ifølge WHO er de den 4. mest hyppige dødsårsag globalt set og den 2. mest hyppige dødsårsag i lavindkomstlande. I disse lande er der for eksempel modsat Danmark mange børn, der hvert år dør af RSV-virus, på grund af mangelfulde sundhedssystemer”, siger afsnitsleder Lasse Boding fra SSI. Han forsætter:

”Fælles for de tre sygdomme, vi vil fokusere på, er også, at de alle tre er zoonoser, der kan overføres fra dyr til mennesker. At de alle tre har potentiale til at blive epidemier og pandemier, og at de årligt vender tilbage, og derfor er en stor, sundhedsmæssig byrde. Endelig er det sygdomme, som vi og vores samarbejdspartnere i projektet har stor viden omkring.”

B-celler og T-celler

Projektet vil kigge dybere på sammenhængen mellem immunforsvaret og de forskellige sygdomme.

Her vil forskerne blandt andet se nærmere på, hvordan immunforsvaret aktiveres, og på to af de celletyper, der har stor betydning for vores immunsystem: De såkaldte B-celler, der er rigtig gode til at danne antistoffer mod forskellige sygdomme, og T-cellerne, der er immunforsvarets dræbermaskiner, der slår de virusinficerede celler ihjel.

”SSI’s bidrag handler blandt andet om at indsamle blodprøver via Danmarks Nationale Biobank fra 2.000 personer, der har haft en eller flere af de tre sygdomme, og derefter at udtrække levende T-celler fra disse prøver”, siger Lasse Boding.

Fakta om REACT-projektet

  • Forskningsprojektet har fået navnet REACT (Respiratory Host Pathogen Interaction).
  • Ud over SSI har projektet ni samarbejdspartnere fra henholdsvis Sverige, Spanien og Sydafrika, som hver især bidrager med ekspertise og data
  • Projektet starter til august og løber i fire år.
  • Målet er at dybdeanalysere immunforsvaret i forhold til en række markante infektioner – blandt andet for at skabe nye muligheder for individuel behandling og bedre vaccineindsats.

 

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI