På trods af historisk høje smittetal følger indlæggelserne ikke med

Smittetallene forventes at stige yderligere i de kommende uger. Men hvornår smitten vil toppe, afhænger af udviklingen i omikronvarianten BA.2. Det er nogle af konklusionerne i en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut.

Covid-19-epidemien udvikler sig stadig. De seneste dage er der set rekord høje smittetal, som den 21. januar rundede 46.000 tilfælde. Samtidig steg positivprocenten til 20,4%. Og den samlede 7-dages-incidens er vokset til 3.792 tilfælde pr. 100.000 indbyggere. Det er markant mere end ved den forrige risikovurdering den 9. januar. Her var tallet 2.137 tilfælde pr. 100.000 indbyggere. På trods af dette er antallet af intensiv indlæggelser faldet, og en tredjedel af de indlagte er ikke indlagt med en covid-19-diagnose.

Det fremgår af den nyeste risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI), der er kommet med en frisk status på epidemien.

Se hele risikovurderingen her

Andelen af indlæggelser blandt smittede falder

Selvom der er meget høje smittetal, er indlæggelserne ikke steget i samme grad.

SSI har set på data for covid-19-relaterede nyindlæggelser fra den 1. november til den 10. januar. I starten af november lå indlæggelsesraten således på 3%, mens den i slutningen af perioden var faldet til 1,5%

”Samtidig med at smittetallene stiger, ser vi en relativ lavere vækst i antallet af covid-19-relaterede indlæggelser og et faldende antal indlæggelser på intensiv afdelinger. Desuden indlægges en stigende andel af andre årsager end covid-19”, siger faglig direktør Tyra Grove Krause fra SSI.

Ifølge risikovurderingen er det den høje andel af vaccinerede i Danmark og omikronvarianten, der gør, at epidemien har ændret mønster, så smittetallene og indlæggelsestallene ikke længere følges ad.

”Det er omikronvarianten, der driver epidemien lige nu. Vi regner med, at mere end 99% af alle covid-19-tilfælde i uge 3 skyldes omikron, og data viser, at den spreder sig hurtigere, men giver lavere risiko for alvorlige sygdomsforløb i forhold til delta. Samtidig kan vi se en markant forskel i risikoen for at blive indlagt mellem vaccinerede og uvaccinerede. De vaccinerede er bedre beskyttede mod at blive indlagt – også hvis de smittes af omikronvarianten”, siger Tyra Grove Krause.

Usikkert hvornår epidemien topper

I december forventede SSI, at covid-19-epidemien ville toppe i slutningen af januar/begyndelsen af februar med 25.000-55.000 nye tilfælde hver dag.

Siden da er der kommet en ny faktor med i spillet, nemlig omikronundervarianten BA.2.

På verdensplan er BA.1 stadig den hyppigste undervariant og tegner sig for 98% af tilfældene. I Danmark har BA.2 imidlertid udviklet sig meget hurtigt, og den blev dominerende her i landet i uge 2.

”Foreløbige beregninger tyder på, at BA.2 er halvanden gang mere smitsom end BA.1. Vi følger selvfølgelig udviklingen tæt, og hvis BA.2 er mere smitsom, kan det betyde, at smittebølgen bliver højere og vil strække sig længere ind i februar i forhold til de tidligere fremskrivninger”, siger Tyra Grove Krause.

Hun fortsætter:

”Overordnet må vi sige, at epidemien stadig er i vækst, og at der stadig er risiko for, at smittetallene stiger yderligere i de kommende uger. Derfor er der også risiko for, at antallet af indlæggelser stiger.”

”Til gengæld forventer vi, at indlæggelserne har mildere karakter end tidligere på grund af vaccination og omikronvarianten”.

Læs mere

Se hele risikovurderingen her

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI