Nyt samarbejde: Blodbanker og SSI undersøger mørketallet for covid-19-smittede

Et nyt samarbejde mellem landets blodbanker og Statens Serum Institut vil nu undersøge mørketallet for covid-19-smittede. For smitten stiger i Danmark – men hvor mange danskere har egentligt været smittet med covid-19 uden at vide det?

Fire poser med blod og covid-19-symboler omkring poserne

Hver uge tappes cirka 6.000 bloddonorer mellem 17 og 70 år i hele Danmark. Og fra den 18. januar 2022 bliver donorernes blod også undersøgt for antistoffer mod covid-19 for at kortlægge, hvor udbredt smitte med covid-19 er i Danmark.

Med omikronvariantens indtog i Danmark ses der nemlig en stærk stigning i smittetal og i positiv procenter, men samtidig er der også sket en stigning i antallet af personer, der har meget lette eller slet ingen symptomer. Det kan resultere i, at mørketallet stiger, og der derfor er et mindre overblik over smitten i Danmark. Og det skal det nye samarbejde mellem blodbankerne og SSI forsøge at råde bod på.

Det kan resultaterne bruges til

Resultaterne af det nye samarbejde kan for det første give et overblik over, hvor alvorlig omikronvarianten egentlig er i forhold til risiko pr. smittet person for alvorlig sygdom, indlæggelse og død. På samme tid kan tallene også vise, hvor langt inde i bølgen, Danmark er. Det vil sige, at resultaterne kan give en indikation på, hvor meget smitte, vi kan vente at have foran os.

”Der er mindre sandsynlighed for, at en tidligere omikronsmittet bliver smittet igen – medmindre der kommer en ny variant. Vi har derfor brug for at vide, hvor mange der har været smittet, for at vi bedre kan komme med et estimat om, hvad vi kan forvente af smittebølgen,” siger Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut.

Sådan undersøges prøverne

Prøverne undersøges for antistoffer, der specifikt stiger ved smitte, og som man derfor ikke ser ved vaccine. Blodbankerne undersøger prøverne for antistoffer, hvorefter de sender resultaterne til Statens Serum Institut. Her kobles antistofdata med smittedata for at beregne mørketallet.

Det gøres for at undersøge, om den testede person har fået en positiv PCR-test. Er det tilfældet, vil personen ikke være en del af mørketallet, eftersom personens infektion allerede indgår i de kendte smittetal. Resultatet bliver desuden sammenlignet med prøver fra før omikron slog igennem i Danmark.

Der planlægges test af bloddonorer hver anden uge fra tirsdag den 18. januar 2022. De uger, hvor der ikke testes, analyseres de indsamlede data. Mørketallet vil således blive opdateret hver anden uge. Planen er, at undersøgelsen vil fortsætte i tre måneder. 

Her kan du læse Bloddonorerne i Danmarks pressemeddelelse om samarbejdet.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI