Nordisk studie bekræfter sammenhæng mellem covid-19-vacciner og sjældne tilfælde af betændelse i hjertemusklen

Et nyt studie med 23 millioner indbyggere fra Danmark, Sverige, Norge og Finland viser, at covid-19-vacciner i sjældne tilfælde kan give betændelse i hjertemusklen. Det gælder især hos unge mænd. De fundne bivirkninger overskygger ikke de mange fordele, der var ved at blive vaccineret, vurderer forskerne.

Rettelse til artiklen: Tidligere stod der anført, at 450.000 mænd i alderen 16-24 år var blevet vaccineret i Danmark. Det er nu rettet til 450.000 personer. Det betyder samtidig, at antallet af mænd med betændelse i hjertemusklen også er ændret. 
Statens Serum Institut beklager denne fejl.

Forskere på Statens Serum Institut (SSI) har sammen med kollegaer fra Sverige, Norge og Finland undersøgt sammenhængen mellem covid-19-vaccinerne og sjældne tilfælde af betændelse i hjertemusklen.

Covid-19-vaccinerne, der bygger på mRNA-teknologien, har været under mistanke for i sjældne tilfælde at kunne forårsage betændelse i hjertemusklen. Denne mistanke blev først rejst i Israel i 2021 i forbindelse med Pfizer-BioNTech-vaccinen.

SSI har tidligere gennemført en stor undersøgelse, der viser sammenhængen mellem de covid-19-vacciner, der er blevet brugt i Danmark, og betændelse i hjertemusklen. I dette studie fandt forskerne frem til, at betændelse i hjertemusklen var en sjælden tilstand, også efter vaccination. Resultaterne blev offentliggjort i december 2021 i det anerkendte medicinske tidsskrift British Medical Journal.

Læs hele undersøgelsen

I det nye store studie har forskerne undersøgt, hvilke aldersgrupper og køn der havde den største risiko for at udvikle betændelse i hjertemusklen efter vaccination. En sådan detaljegrad var kun mulig ved at kombinere data fra de fire nordiske lande. Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift JAMA Cardiology.

Læs hele artiklen

Data fra over 23 millioner personer undersøgt

Betændelse i hjertemusklen er et velkendt fænomen efter primært virusinfektioner. Det opstår oftest hos unge, raske mænd. Symptomerne kan være åndenød og brystsmerter. De fleste tilfælde går over af sig selv, men i enkelte alvorlige tilfælde kan betændelsen føre til hjertesvigt.

Det nye studie omfatter i alt 23.122.775 indbyggere i Danmark, Norge, Sverige og Finland i alderen 12 år og op. De er blevet fulgt i perioden mellem den 27. december 2020 og den 5. oktober 2021.

Forskerne har koblet data sammen fra de unikke nordiske registre. På den måde har de fundet frem til 1.077 tilfælde af betændelse i hjertemusklen.

Flest unge mænd udsat for den sjældne bivirkning

Forskerne så på, hvor ofte betændelse i hjertemusklen optrådte efter vaccination hos forskellige aldersgrupper og køn. Overordnet set var unge mænd mest udsatte for denne sjældne bivirkning i forhold til andre befolkningsgrupper. Det gjaldt især efter 2. dosis af Moderna-vaccinen.

De fandt 18 tilfælde efter 2. dosis af Moderna-vaccinen per 100.000 vaccinerede unge mænd i alderen 16-24 år. Hos de 25-39 årige mænd var der 8 tilfælde per 100.000 vaccinerede efter 2. dosis af Moderna-vaccinen, og hos 40+ årige mænd var der kun 1 tilfælde.

Der var dog også en risiko forbundet med Pfizer-BioNTech vaccinen. Her fandt forskerne 5 tilfælde efter 2. dosis per 100.000 vaccinerede unge mænd i alderen 16-24 år.

”I Danmark har vi fortrinsvist brugt vaccinen fra Pfizer-BioNTech, og det er begrænset hvor mange unge mænd, der overhovedet har fået Moderna vaccinen. I vores studie har kun 19.406 personer i alderen 16-24 år fået to doser Moderna-vaccine. Til sammenligning har 438.109 fået to doser Pfizer-BioNTech. Det er derfor trods alt få unge mænd, der er blevet ramt af denne bivirkning. Vi vurderer, at i denne aldersgruppe har 12 mænd udviklet det i forbindelse med Pfizer-BioNTech vaccinen, og 2 har udviklet det i forbindelse med Moderna-vaccinen. Dette skal ses i forhold til, at vi har vaccineret mere end 450.000 personer i den samme aldersgruppe”, siger Anders Hviid, professor og konstitueret afdelingschef på SSI. Han er en af de danske forskere bag undersøgelsen.

Milde tilfælde

I det tidligere danske studie fandt forskerne fra SSI, at de tilfælde af betændelse i hjertemusklen der optrådte efter vaccination, så ud til at være overvejende milde tilfælde. Blandt andet var der ingen blandt de tilfælde, der fik diagnosticeret hjertesvigt inden for de første 28 dage efter sygdomsforløbet iblandt de tilfælde der optrådte efter Moderna-vaccinen. Der var heller ingen dødsfald. Og kun 40% var indlagt mere end 72 timer.

”Vi følger løbende de personer, der har været indlagt med betændelse i hjertemusklen efter vaccination for at se, hvordan det går dem sidenhen. Indtil videre tyder det på at der er tale om milde tilfælde. Dette er betryggende, da betændelse i hjertemusklen kan føre til både kronisk hjertesvigt og død,” fortæller læge Anders Husby, der er en af de danske forskere bag undersøgelsen.

Forskernes fund er overordnet set ikke nogle, der kan overskygge de mange fordele ved at blive vaccineret.

”Man skal huske på, at alternativet, at få en infektion med covid-19, sandsynligvis også indebærer en risiko for betændelse i hjertemusklen. Dertil kommer risikoen for alvorlig covid-19-sygdom og forskellige senfølger, hvoraf mange endnu ikke er fuldt belyst”, siger Anders Hviid.

Før studiet blev fagfællebedømt, blev resultaterne blandt andet delt med Det Europæiske Lægemiddelagentur, hvor de er blevet nøje gennemgået og ligger til grund for den nuværende ordlyd i produktinformationen.

Læs mere om resultaterne i European Medicines Agency  

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI