Influenzaforekomsten stiger

Siden store dele af det danske samfund blev lukket ned den 12. marts 2020 på grund af Covid-19, har forekomsten af influenza været på meget lavt niveau indtil starten af 2022. Nu fordobles antallet af smittede med influenza A fra uge til uge.

Billede af kanyle og vaccine 01

I Danmark plejer influenzaforekomsten at stige i slutningen af december. Men i denne sæson er influenzaen kommet meget sent i gang, efter at den næsten har været helt fraværende de sidste to år under covid-19.

I øjeblikket ses der imidlertid en stejl stigning i antallet af influenzatilfælde i det meste af landet. De seneste uger er antallet af smittede således fordoblet fra uge til uge og nåede i uge 10 op på 1.179 smittede.

Læs det seneste Influenza-Nyt.

Figur over influenza uge 10 - 2022

Flest tilfælde af influenza A

I alt er der i denne sæson blevet påvist 2.533 tilfælde af influenza. Langt de fleste tilfælde – i alt 2.459 - er forårsaget af den type af influenzavirus, der hedder A/H3N2.

Det er en velkendt influenza type, som også er i omløb i andre lande. H3N2 er inkluderet i sæsonvaccinen, men den er kendt for at ændre sig, og det kan betyde, at vaccinens effekt bliver nedsat.

I denne sæson er der således set ændringer i de H3N2-virus, der er i omløb, som kan betyde, at vaccinen har en nedsat effekt.

Der er blevet påvist influenza i alle aldersgrupper. I øjeblikket er det dog en overvægt af børn og den yngre del af befolkningen 15-44 årige samt +85 årige, som er ramt af influenza.

Effektiviteten af årets influenzavacciner

Der nu mere end fem måneder siden, at sæsonens influenzavacciner blev tilgængelige. Den sene start på influenzaforekomsten er derfor en udfordring, da det er velkendt, at vaccinernes effekt aftager over tid.

I aldersgruppen 2-6 år er effekten af influenzavaccinen, der er målrettet børn, beregnet til 71% over for influenza A. I aldersgruppen 7-44 år er effekten beregnet til 43%, mens der i aldersgruppen 45 år og derover ikke kunne påvises nogen effekt over for den influenza A-type, der cirkulerer.

”På trods af, at vaccineeffektiviteten over for smitte med influenza ikke er målbar i aldersgruppen 45 og derover, vil vaccinen formodentlig stadig have nogen effekt over for alvorlig sygdom, hvis man bliver smittet med influenza”, siger sektionsleder Ramon Trebbien fra Stans Serum Institut (SSI).

Bedst effekt på børnene

Det er ikke så overraskende, at den bedste effekt af influenzavaccinen ses blandt børnene, idet børn generelt har en god evne til at danne antistoffer efter, at de er blevet vaccineret.

Derudover har vaccinerede børn i alderen 2-6 år modtaget to doser af den levende svækkede børnevaccine, der blev introduceret i det danske vaccinationsprogram til influenzasæsonen 2021/22.

De andre aldersgrupper har modtaget én enkelt dosis af den inaktiverede influenzavaccine, der er kendt fra tidligere influenzasæsoner.

Læs mere

Læs det seneste Influenza-Nyt.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI