Endnu en usædvanlig influenzasæson

Statens Serum Institut gør status over influenzasæsonen 2021/2022. En sæson der på mange måder var speciel, men som alligevel endte med at følge et mønster, der ligner det, vi er vant til at se.

Influenza 01

Det så ellers lovende ud. I de første måneder af den netop overståede influenzasæson, blev der stort set ikke fundet nogen tilfælde af influenza i Danmark, selv om der blev testet langt flere, end der plejede.

Alt tydede derfor på, at vi ville få en influenzasæson lige som i 2020/2021, hvor influenzaen næsten udeblev.

Men så skete der pludselig noget. Kort efter, at samfundsrestriktionerne mod covid-19 blev ophævet fra den 1. februar 2022, tog influenzaen pludselig fart. Og i løbet af få uger nåede antallet af påviste influenzatilfælde et hidtil uset højt niveau.

”Vi fik helt usædvanligt en sen influenzasæson, hvor kurven steg stejlt og toppede i uge 12 med 3.391 bekræftede tilfælde. Det er det højeste antal ugentlige tilfælde, vi har registreret, sammenlignet med de foregående fem sæsoner. Men lige så hurtigt, som influenzaen dukkede op, lige så hurtigt forsvandt den igen”, siger afdelingslæge Lasse S. Vestergaard fra Statens Serum Institut (SSI).

SSI har netop udsendt årsopgørelsen over influenzasæsonen 2021/2022.

Se årsopgørelsen her.

Usædvanlig, men ikke usædvanlig hård

Selv om influenzasæsonen var usædvanlig, fordi den kom så sent, er der dog ifølge SSI ikke noget, som tyder på, at den også var usædvanlig hård.

”På den ene side blev antallet af bekræftede tilfælde højere end i mange tidligere sæsoner. Men en vigtig del af forklaringen er, at mere end dobbelt så mange som normalt blev testet for influenza igennem sæsonen. Af samme grund sås derfor også flere influenzarelaterede indlæggelser end normalt, men stadig færre end vi så i den alvorlige sæson i 2017/2018”, siger Lasse S. Vestergaard. Han tilføjer:

”På samme måde var antallet af influenzarelaterede dødsfald lavt sammenlignet med tidligere sæsoner. Samlet set må årets influenzaepidemi derfor siges at have været mildere end normale epidemier.”

Lav effekt af influenzavaccinen da smitten ramte

Den sene sæson har formentlig betydet, at effekten af årets influenzavaccine var aftaget markant, da influenzaen omsider ramte – især for de ældre.

Man ved, at influenzavaccinen kun giver beskyttelse i cirka seks måneder, og at effekten gradvis falder. Til gengæld var vaccinationsdækningen blandt de ældre over 65 år rekordhøj i denne sæson. Og det har sandsynligvis været medvirkende til at holde influenzaen nede i de første fire måneder af sæsonen.

”Samlet set har Danmark i år oplevet en mild influenzasæson. Vi fik altså ikke den alvorlige dobbeltepidemi af covid-19 og influenza, som flere ellers var bekymrede for før sæsonen”, konkluderer Lasse S. Vestergaard.

Læs mere

Se årsopgørelsen her.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI