Der er færre ekstremt tidligt fødte børn om vinteren

Forskere på Statens Serum Institut har undersøgt sammenhængen mellem årstiderne og risikoen for at føde ekstremt tidligt. Det vil sige fødsler, hvor graviditeten varer mindre end 28 uger.

Vi er blevet bedre til at behandle for tidligt fødte børn. Og chancerne for, at de kan leve et normalt liv uden mén, er større end nogensinde før.

Det betyder dog også, at der er flere ekstremt tidligt fødte børn, der overlever. Men de, der gør, klarer sig ikke så godt som de andre for tidligt fødte børn.

Derfor vil det være til stor gavn, hvis man kan finde frem til de risikofaktorer, der er forbundet med ekstremt tidligt fødsel. Sådanne risikofaktorer kan give forskerne en indsigt i, hvordan man kan hindre ekstremt tidlig fødsel.

Et nyt studie fra Statens Serum Institut (SSI) kaster nu lys over en af disse risikofaktorer – årstiderne.

Resultaterne af studiet er netop blevet offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift JAMA Network Open.

Læs hele undersøgelsen (jamanetwork.com)

Sammenhæng med årstider

I det nye studie har forskerne på SSI set på sammenhængen mellem årstiderne og ekstremt tidlig fødsel.

Årstiderne er forbundet med variationer i infektionstryk og ændringer i vaner og livsstil. Forskerne spurgte derfor sig selv, om der er perioder på året, hvor der fødes færre ekstremt tidligt fødte børn?

Så på data fra over 1.1 million graviditeter

I det nye studie så forskerne fra SSI på data fra i alt 1.1 millioner graviditeter i perioden fra januar 1997 til december 2016.

Forskerne koblede data fra Det Medicinske Fødselsregister og Landspatientregisteret sammen med data fra Danmarks Statistik.

I løbet af studieperioden var der 2.009 ekstremt tidlige fødsler, svarende til 0.18% af alle graviditeter i studiet. Til sammenligning var der 36.130 tilfælde af for tidlig fødsel tættere på termin.

Færre ekstremt tidlige fødsler om vinteren

Resultaterne af analyserne viste klart, at der var færrest ekstremt tidlige fødsler om vinteren og flest om efteråret.

Forskellen var markant; Der var cirka 25% flere ekstremt tidlige fødsler om efteråret sammenlignet med vinter. Lige så slående var det, at forskerne ikke fandt en sæsonforskel for tidlig fødsel tættere på termin.

Spændende ledetråde

”I vores studie kan vi ikke komme det nærmere, hvilke faktorer der er forbundet med risikoen for ekstremt tidlig fødsel, og som samtidigt ændrer sig med årstiderne. Det kan være infektioner, vejret, fysisk aktivitet, ernæring eller noget helt andet. Men perspektiverne er spændende, og vi har nu nogle gode ledetråde, vi kan forfølge i vores videre arbejde”, siger professor Anders Hviid fra SSI, der er en af forskerne bag det nye studie.

Han fortsætter:

”Vi håber, at vores forskning kan være med til give en bedre forståelse af, hvorfor nogle kvinder føder ekstremt tidligt i graviditeten, og på sigt forhindre at det sker.”

Læs mere

Læs hele undersøgelsen (jamanetwork.com)

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI