En covid-19-infektion ser ikke ud til at øge risikoen for diabetes hos børn 

Der ser ikke ud til at være en sammenhæng mellem covid-19-smitte og udvikling af type 1-diabetes hos børn, konkluderer et stort forskningsprojekt fra Statens Serum Institut.

En række studier fra blandt andet USA og Norge har hidtil peget på at en infektion med covid-19 kunne resultere i en diabetesdiagnose. Men nu ser et forskningsprojekt fra Statens Serum Institut (SSI) ud til at kunne afblæse mistanken: Danske børn, der blev smittet med covid-19 under pandemien, har ikke hyppigere udviklet type 1-diabetes end børn, der ikke blev smittet.

Forskerne fra SSI har med udgangspunkt i de unikke danske registre og den omfattende danske covid-19-overvågning fulgt i alt 1.1 millioner danske børn, og i løbet af studiet udviklede 144 børn, der var blevet testet positive for covid-19, type 1-diabetes, mens 469 børn, der var blevet testet negative for covid-19, udviklede type 1-diabetes.

”Heldigvis ser det ikke ud til, at der er en sammenhæng, og det kan vi sige med ganske stor sikkerhed, da vi har haft relativt mange smittede børn med i vores undersøgelse,” siger professor Anders Hviid fra SSI, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Smittevariant havde ikke betydning

Forskerne undersøgte også, om særlige virusvarianter, såsom delta og omikron, kunne forårsage diabetes, men fandt ikke nogen sammenhæng i de perioder, hvor de bestemte virusvarianter dominerede. Det blev også undersøgt, om bestemte grupper af børn kunne være særligt udsatte, og her fandt forskerne, at der ikke var nogen forskel på drenge og piger, på de mindste børn og de ældste børn, og det betød heller ikke noget, om man havde forældre med diabetes.

Studiet er netop blevet publiceret som et såkaldt pre-print på medRxiv: Risk of Type 1 Diabetes in Children is Not Increased after SARS-CoV-2 Infection

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI