Brug af forskellige covid-19-vacciner øger ikke risikoen for alvorlig sygdom
Risikoen for at opleve alvorlig sygdom efter vaccinationsforløb med brug af forskellige covid-19-vacciner, blev ikke øget sammenlignet med vaccinationsforløb med brug af den samme covid-19-vaccine. Det viser et nyt stort studie fra Statens Serum Institut.
Forskere på Statens Serum Institut (SSI) har sammen med kollegaer fra Lægemiddelstyrelsens dataanalysecenter undersøgt sammenhængen mellem vaccinationsforløb med forskellige covid-19-vacciner (såkaldte mix & match forløb) og risikoen for en lang række sjældne men alvorlige sygdomme.
Tidligere forskning peger i retning af, at mix & match forløb kan give et stærkere immunrespons og dermed måske også flere bivirkninger.
137.495 personer med vaccine mix undersøgt
I studiet har forskerne sammenlignet 137.495 personer med mix & match vaccinationer og 2.688.142 personer, der var blevet vaccineret med den samme covid-19-vaccine flere gange. Mix & match forløbene bestod af en første dosis af AstraZeneca-vaccinen efterfulgt af 1 eller 2 doser af mRNA-vaccinerne fra enten Pfizer/BioNTech eller Moderna.
Disse forløb var et resultat af den korte periode, AstraZeneca-vaccinen var i brug i Danmark. I marts 2021 valgte de danske myndigheder nemlig at stoppe brugen på baggrund af, at der var observeret sjældne men alvorlige blodpropper hos personer vaccineret med vaccinen.
Sygdomsforløb fulgt via registre
Forskerne fulgte personerne efter deres 2. og 3. vaccination ved hjælp af de danske registre og holdt øje med, hvor hyppigt en lang række alvorlige sygdomme forekom i perioden lige efter vaccination.
Forskerne så på forskellige typer af blodpropper, betændelse i hjertet, blødningsforstyrrelser, forskellige typer af betændelse i nerverne, narkolepsi, blindtarmsbetændelse, allergisk chok og død.
Ingen øget risiko for alvorlige sygdomme
Resultaterne af de omhyggelige analyser viste, at de alvorlige sygdomme var sjældne, og at risikoen var den samme, uafhængig af om man var mix & match vaccineret, eller om man var blevet vaccineret med den samme covid-19-vaccine.
Eksempelvis fandt forskerne ingen tilfælde af alvorlige blodpropper i hjernen hos mix & match vaccinerede efter 2. eller 3. dosis, og der var meget få tilfælde af betændelse i hjertet.
”Sjældne tilfælde af betændelse i hjertet og alvorlige blodpropper i hjernen er tidligere blevet kædet sammen med henholdsvis mRNA-vaccinerne og vaccinen fra AstraZeneca. Det er derfor betryggende, at vi stort set ikke observerer disse alvorlige sygdomme hos de mix & match vaccinerede,” siger professor Anders Hviid fra SSI, der har ledet undersøgelsen.
Vaccinesikkerhed i en højvaccineret befolkning
På nuværende tidspunkt er de fleste vaccineret med 3 doser i Danmark og i mange andre lande, som vi sammenligner os med.
Det betyder, at spørgsmål omkring vaccinesikkerhed i højere grad handler om, hvilke risici der er forbundet med at få yderligere vacciner, end det handler om hvilke risici, der er forbundet med at blive vaccineret i forhold til at forblive uvaccineret.
”Vores studie er et af de første studier internationalt, der omfattende kortlægger og sammenligner sikkerheden ved forskellige vaccinationsforløb. Det er det klart mest relevante spørgsmål lige nu indenfor vaccinesikkerhed,” siger læge Niklas Andersson, der er førsteforfatter på studiet.
Læs mere
Resultaterne af undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift British Medical Journal. Læs hele undersøgelsen.