Booster-vaccination reducerer risikoen for indlæggelse med 73 procent
De variantopdaterede booster-vacciner, som er rettet mod nyere varianter af coronavirus og er blevet givet i løbet af efteråret 2022, giver god beskyttelse mod alvorlig sygdom, konkluderer Statens Serum Institut.
Der er godt nyt til de danskere, der i løbet af efteråret har rullet ærmet op for at få et fjerde stik.
De variantopdaterede booster-vacciner, der er rettet mod nyere omikronvarianter af coronavirus, er effektive og giver god beskyttelse mod alvorlig sygdom, konkluderer Statens Serum Institut (SSI).
Dem, der har modtaget en booster-vaccine i løbet af efteråret 2022, er cirka 73 procent bedre beskyttet mod indlæggelse som følge af covid-19, end dem, der kun har fået tre stik.
"Vi har undersøgt effekten af bivalente booster-vacciner over for indlæggelse, og vi kan se, at de har en god effekt. Det gælder, uanset hvilken vaccine man har fået, og hvor gammel man er," siger Bolette Søborg, der er overlæge og sektionsleder på SSI.
75 procent er blevet booster-vaccineret
Alle danskere over 50 år samt udvalgte risikogrupper er i løbet af efteråret blevet tilbudt en booster-vaccination mod covid-19.
Siden 15. september 2022 har 75 procent af befolkningen over 50 år modtaget sådan en booster-vaccination. Andelen af vaccinerede er på 87 procent blandt personer på 85 år og derover, og 89 procent af beboere på plejehjem er blevet vaccineret med en booster-vaccine.
Booster-vaccinerne er såkaldt bivalente vacciner, hvilket vil sige, at de udover at være rettet mod den oprindelige coronavariant også er rettet mod nyere omikronvarianter.
Covid-19-vaccinerne var indtil da monovalente, det vil sige, at de kun har været rettet mod den oprindelige virusvariant, der startede pandemien i Wuhan i 2019.
Se den nyeste tendensrapport om covid-19 og andre luftvejssygdomme her.