500.000 kroner fra Kræftens Bekæmpelse til ny kostindsamling
Statens Serum Institut har modtaget en bevilling på 500.000 kroner fra Kræftens Bekæmpelse til projektet ”Kostindtag i et livsperspektiv og risiko for cancer – indsamling af kost- og motionsvaner blandt deltagerne i Bedre Sundhed i Generationer”.
Indsamlingen forventes at starte her i september 2022, hvor knap 90.000 unge voksne mellem 19 og 25 år vil blive spurgt ind til deres kost- og motionsvaner. Formålet med projektet er at undersøge, hvordan disse vaner på længere sigt kan indvirke på risikoen for at udvikle sygdom, blandt andet kræft. Bag projektet står blandt andre professor Sjurdur F. Olsen fra Statens Serum Institut (SSI).
”I en ny spørgeskemaundersøgelse skal vi indsamle oplysninger fra vores unge deltagere om deres kost- og motionsvaner. Er deres kostvaner fx påvirket af hensynet til klima og miljø? Hvordan påvirker opvækst og uddannelse ens kost- og motionsvaner?”, oplyser professor Sjurdur F. Olsen fra SSI.
Bedre Sundhed i Generationer
De unge deltagere i projektet er alle med i den store danske fødselskohorte Bedre Sundhed i Generationer (BSIG), hvor de er blevet fulgt, siden deres mødre var gravide med dem. Det giver forskerne en helt unik mulighed for at se på moderens kost under graviditeten, børnenes kost som børn og teenagere og nu som unge voksne. Forskerne kan dermed sammenkoble disse data for at finde ud af, hvordan de tidlige vaner og påvirkninger udøver deres virkning i sammenspil med de senere vaner.
”Vores deltagere har tidligere besvaret spørgsmål om kost og motion i barndom og tidlig ungdom. I kombination med de nye oplysninger kan vi nu endnu bedre se, hvad kost og motion betyder for sygdomsudvikling på den lidt længere bane. Vi kan også se, hvordan sunde vaner kan dæmme op for effekter af tidlige negative påvirkninger, fx under fosterlivet,” siger Sjurdur F. Olsen fra SSI.
Ud over denne aktuelle opfølgning planlægger forskerne bag undersøgelsen at følge de unge menneskers kost- og motionsvaner med 4 års mellemrum i en årrække fremover.
Læs mere om projektet Bedre Sundhed i Generationer