3 danske børn ramt af leverbetændelse
I øjeblikket ses tilfælde af leverbetændelse uden kendt årsag hos børn i en række lande i verden - blandt andet i Danmark. Her har man siden december set tre tilfælde.
Siden nytår har man i Storbritannien og Alabama i USA set flere tilfælde end forventet af leverbetændelse (hepatitis) af ukendt årsag blandt børn under 10 år.
Fælles for tilfældene er, at der ikke er tale om de mest almindelige former for leverbetændelse – hepatitis A-E.
I England og Skotland er der indtil videre registreret 74 tilfælde. Heraf har enkelte af børnene været så alvorligt ramt, at det har været nødvendigt med levertransplantation. Langt hovedparten af tilfældene er registreret siden slutningen af marts og frem.
Derudover er der blandt andet registreret 9 tilfælde i Alabama i USA, 12 tilfælde i Israel og 7 tilfælde i Spanien. I Spanien er der dog ikke tale om flere tilfælde, end man skulle forvente i forhold til vanligt.
Tre tilfælde i Danmark
Danmark har også oplevet tilfælde af leverbetændelse, der opfylder den ’case definition’, der er anvendt i England, blandt børn under 10 år.
Siden december har vi således haft tre tilfælde i Danmark.
”Det er flere, end vi ville forvente. Alle børn har været indlagt og flere har været alvorligt syge, men heldigvis har ingen af dem haft brug for levertransplantation”, siger overlæge Anders Koch fra Statens Serum Institut (SSI).
Udvidet overvågning
De danske sundhedsmyndigheder har nu sat en udvidet overvågning i gang omkring de uforklarede tilfælde.
”Normalt holder vi jo øje med hepatitis der skyldes bestemte virus – for eksempel hepatitis A. Men nu har vi imidlertid nogle børn med leverskade, som vi reelt ikke ved, hvad skyldes.”
”Derfor har vi nu udvidet overvågningen, så Sundhedsstyrelsen og SSI sammen med børnelægerne – herunder ikke mindst børneleverlægerne – holder øje med og registrerer den slags tilfælde”, siger Anders Koch.
Stadig kun lille risiko
Selv om SSI er opmærksomme på situationen både i Danmark og internationalt og følger udviklingen nøje, mener Anders Koch ikke, at der er grund til uro.
”Selv hvis der er tale om en konkret årsag og ikke sporadiske tilfælde, så er risikoen for, at det enkelte barn bliver ramt af denne sjældne form for leverbetændelse, stadig utrolig lille.”
”Man skal som forælder forholde sig som man plejer, når ens barn bliver syg og søge læge, hvis man er bekymret for barnets tilstand. De typiske, tydelige symptomer på leverbetændelse er hvidlig afføring, meget mørk urin og gulfarvning af øjne og hud. Forinden vil man typisk have udtalt træthed, nedsat appetit, kvalme og opkast, mavesmerter eller muskel- og ledsmerter”, siger Anders Koch.
Leder efter årsagen
Samtidig leder man fortsat efter årsagen til de uforklarede tilfælde af leverbetændelse.
Her har England lagt sig i spidsen, fordi de fleste tilfælde indtil videre er registreret her. Men også i det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol af Sygdomme (ECDC) arbejder man på at finde årsagen.
Udredningsarbejdet foregår også i de enkelte lande. I Danmark hos børnelægerne i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og SSI.