Vaccination beskytter mod smitte i husstande viser ny undersøgelse

Forskere fra Københavns Universitet, Danmarks Statistik, DTU og Statens Serum Institut har undersøgt, hvor meget omikronvarianten smitter i forhold til deltavarianten i danske husstande. Det nye studie tager højde for en række faktorer herunder vaccination.

Coronavirus 03

Lige siden, at omikronvarianten kom frem i november, har forskerne arbejdet på at finde ud af, hvor smitsom den er i forhold til andre covid-19-varianter.

Nu kommer et nyt dansk studie med en del af svaret. Forskere fra Københavns Universitet, Danmarks Statistik, DTU og Statens Serum Institut (SSI) har undersøgt, hvor meget omikronvarianten smitter i forhold til deltavarianten i danske husstande.

Resultaterne peger på, at den hurtige spredning af omikronvarianten i høj grad skyldes dens evne til at undvige immunitet opbygget ved vaccination.

Læs pre-print version af det nye studie her.

Højere smitte blandt uvaccinerede

Studiet har også set på effekten af vaccination i forhold til husstandssmitte. Generelt var der en højere transmission for uvaccinerede personer og en lavere transmission for booster-vaccinerede personer sammenlignet med fuldt vaccinerede personer. Det gjaldt uanset hvilken variant, som husstanden var smittet med.

Transmission er her et samlet estimat for videresmitte fra en smittet vaccineret og en vaccineret “modtager” af smitten.

Og højere smitte i ”omikron-hustande”

Når man sammenlignede husstande smittet med omikronvarianten og husstande smittet med deltavarianten, var der en signifikant højere transmission afhængig af vaccinationsstatus.

11.937 husstande undersøgt

I undersøgelsen indgik 11.937 husstande (heraf 2.225 med omikron-smitte) og 27.874 husstandsmedlemmer.

I alt 6.397 husstandsmedlemmer blev testet positiv indenfor 1-7 dage efter, at den første person i husstanden var testet positiv. Den beregnede angrebsrate var henholdsvis 31% og 21% i omikron- og deltavariant-smittede husstande.

Læs mere

Studiet er netop udkommet som et arbejdspapir (endnu ikke fagfællebedømt) og er tilgængeligt på en pre-print server:

Læs pre-print version af det nye studie her.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI