Tre mistænkte tilfælde af botulisme i Danmark
Et sygdomsudbrud med mistanke til botulisme er opstået blandt deltagerne i et privat selskab i region Syddanmark. Fødevarestyrelsen, Fødevareinstituttet DTU og Statens Serum Institut arbejder på at udpege smittekilden, som formodes at være begrænset til et enkelt selskab.
Efter et privat selskab, der blev afholdt fredag den 5. marts 2021, er tre voksne blevet indlagt med mistanke om, at de har fået botulisme.
De er sat i behandling med botulisme-antitoksin og er i bedring. Statens Serum Institut (SSI) undersøger nu prøver fra de syge for at finde ud af, om der faktisk var tale om botulisme.
SSI er også i færd med at analysere ingredienser og rester af den mad, der er blevet spist af det pågældende selskab. Der kendes ikke til andre syge med botulisme uden for det selskab, som er blevet ramt.
Sjælden sygdom
Botulisme skyldes en nervegift, der laves af en bakterie, som under særlige omstændigheder kan vokse i madvarer. Det er en meget sjælden sygdom, og det er usædvanligt, at der ses udbrud med flere syge.
Det seneste udbrud i Danmark var i sommeren 2018. Her blev ni personer til et privat selskab i Sønderborg syge med botulisme. En hjemmelavet gelérand blev i denne sag udpeget som årsag til udbruddet.
Læs mere
Læs mere om botulisme:
Statens Serum Instituts Sygdomsleksikon
Fødevarestyrelsen: Hvordan du undgår at blive syg med botulisme
Kontakt
For yderligere oplysninger kontakt SSI presseafdeling på 22601123 eller presse@ssi.dk
Fakta om botulisme
Botulisme er en sjælden sygdom, der kommer på grund af giftstoffer (toksiner) fra den sporedannende bakterie Clostridium botulinum.
Clostridium botulinum findes mange steder i naturen. Under anaerobe (iltfattige) forhold den under gunstige forhold producere en række beslægtede giftstoffer – de såkaldte neurotoksiner. Disse toksiner er nogle af de mest farlige og potente biologiske giftstoffer, som findes.
Botulisme kaldes ofte for pølseforgiftning. De fleste tilfælde ses dog ikke i pølser, men i forbindelse med hjemmekonserverede frugter og grøntsager.
Neurotoksinerne bliver optaget i nervesystemet, nærmere bestemt i de motoriske nerveender (axoner), hvor de inaktiverer nervecellen. Når nervecellerne inaktiveres fører det til lammelser af kroppens muskler. Lammelse af brystkassens muskelfunktion kan gøre vejrtrækningen besværlig og kan være dødelig.