SSI indgår vigtig aftale om vaccine-adjuvanser
Statens Serum Institut har indgået en aftale med kemikalie-virksomheden Croda. Fremover skal Croda producere og markedsføre vaccine-adjuvanser, som SSI har udviklet.
Statens Serum Institut (SSI) har indgået en samarbejdsaftale med kemikalie-virksomheden Croda.
Fremover skal Croda producere og markedsføre en vifte af vaccine-adjuvanser, som SSI har udviklet.
Vaccine-adjuvanser er hjælpestoffer, som man bruger til at øge effekten af vacciner.
Til gavn for patienterne
Ifølge den nye aftale, skal Croda producere og markedsføre SSI’s vaccine-adjuvanser til forskning, udvikling og kommercielt brug.
”Vi er ikke selv i stand til at producere adjuvanser i større skala. På denne her måde stiller vi vores patenterede CAF® adjuvanser – både de nuværende og de fremtidige - til rådighed for blandt andet uafhængige forskningsprojekter. I sidste ende bliver de gjort tilgængelige for patienterne”, siger projektleder Dennis Christensen fra SSI.
En betragtelig aftale
Der er ikke sat nogen økonomiske mål for samarbejdet, men ifølge SSI’s direktør Henrik Ullum er der tale om en betragtelig aftale. Det vigtigste for SSI er dog at det er en effektiv måde at sikre at den forskning SSI laver også kommer til at skabe bedre vacciner.
”Med deres omfattende fokus på og erfaring med produktion af vaccine-adjuvanser er Croda den ideelle samarbejdspartner for vores CAF® adjuvans-program”, siger Henrik Ullum
Fakta om SSI og adjuvanser
En vaccine med hele vira eller bakterier i har den fordel, at kroppen genkender dem som noget, der skal bekæmpes, og derfor med det samme begynder at forsvare sig mod de fremmede mikroorganismer.
De fleste moderne vacciner består imidlertid kun af meget små dele af den virus eller bakterie, som er skyld i sygdommen. Og selv om man omhyggeligt har udvalgt disse dele, fordi de udløser et immunsvar fra kroppen, så er de ikke i sig selv tilstrækkeligt effektive til at aktivere immunsystemet.
Det problem har man løst ved hjælp at tilsætte vaccine-adjuvanser. De får kroppen til at genkende vaccinen som en mikroorganisme, der skal bekæmpes og sætter dermed gang i immunsystemet. Mere præcist er adjuvanserne designet, så de kan frembringe den mest hensigtsmæssige respons fra immunsystemet i forhold til den måde, den pågældende sygdom opfører sig på i kroppen.
Adjuvanserne består af små fedtmolekyler (liposomer), som på deres overflade har komponenter, der ligner elementer på overfladen af mikroorganismer, som immunsystemet genkender som fremmedelementer, hvilket gør dem meget effektive til at aktivere immunsystemet.
SSI’s adjuvans-system har fået navnet CAF –en betegnelse som er bredt kendt og anerkendt i internationale forskerkredse. SSI har blandt andet udviklet og patenteret adjuvanserne CAF®01 og CAF®09b, som resulterer i vidt forskellige immunsvar, og dermed gør dem anvendelige til forskellige vacciner fra forebyggende vacciner til beskyttelse mod indtrængende mikroorganismer til terapeutiske cancer-vacciner.