Ny status på forekomsten af cluster B.1.1.7 i Danmark
Statens Serum Institut har i dag offentliggjort en rapport, der viser, at SARS-CoV-2 cluster B.1.1.7., også kaldet den engelske virusvariant, stadig spreder sig i Danmark.
Den engelske virusvariant SARS-CoV-2 cluster B.1.1.7 spreder sig stadig i Danmark. Det viser en ny rapport, som Statens Serum Institut (SSI) har sendt ud i dag.
Denne virusvariant er i England vurderet til at være 50-74% mere smitsom end de allerede kendte virusvarianter. Derfor har man i England indført det højeste niveau af restriktioner fra den 20. december 2020 i flere områder af landet.
Også i Irland har man gennemført en hård nedlukning den 30. december2020 på grund af stigende smitte. Her viser tallene, at den nye variant udgør 18% af alle påviste tilfælde.
86 tilfælde i Danmark
Der er nu påvist 86 tilfælde af denne virusvariant i Danmark. Den udgør dermed 0,8% af de ca. 10.300 sekvenserede prøver i perioden fra uge 47 til uge 52.
Andelen af påviste tilfælde er stiger imidlertid, og i uge 52 udgjorde cluster B.1.1.7. 2,3% af alle de sekvenserede prøver.
Der er stor geografisk variation i spredningen. I uge 52 udgjorde varianten således cirka 7,1% af sekvenserede prøver i Region Nordjylland, 5,2% af de sekvenserede prøver i Region Sjælland, 2.3 % af de sekvenserede prøver i Region Midtjylland, og 1% og derunder af de sekvenserede prøver i Region Hovedstaden og Region Syddanmark.
Da SSI kun har sekvenseret 11% af de positive prøver, forventes det, at det reelle antal personer, som er smittet med denne variant, vil være cirka ni gange højere.
Påvist mange andre steder i Europa
Den nye virusvariant er blevet påvist i en lang række andre Europæiske lande. Det gælder for eksempel Sverige, Norge, Island, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien, Spanien og Portugal.
I de fleste af landene er varianten primært blevet fundet blandt rejsende fra Storbritannien, hvilket formentlig skyldes at testningen og analyserne har været fokuseret på denne gruppe af rejsende. Det er sandsynligt, at der også er samfundsmitte med den engelske variant i andre lande, men det opdages især i lande med høj kapacitet til helgenomsekvensering.
”Spredning med en mere smitsom virusvariant kan føre til en stejlere epidemikurve med et højere toppunkt. Det nye virus vil sikkert fortsætte med at sprede sig, og det vil betyde at vi skal styrke vore smitteforebyggende tiltag eller fastholde dem i længere tid for at holde epidemien under kontrol”, siger overlæge og konstitueret faglig direktør Tyra Grove Krause på SSI.
Følger udviklingen tæt
I den seneste risikovurdering fra ECDC, opfordrer organisationen til øget sekventering generelt i Europa.
”Vi er ét af de lande, der sekvenserer flest prøver. Derfor kan vi følge udviklingen tæt, men vi arbejder også på at opsætte en ny PCR-test, der specifikt kan påvise én af de særlige ændringer, som dette virus har, så vi kan følge udviklingen blandt alle positive prøver tæt på realtid” siger Tyra Grove Krause. Hun fortsætter:
”Derudover er vores ekspertgruppe i matematisk modellering i fuld gang med at regne på, hvordan denne virusvariant kan sprede sig alt efter, hvilke restriktioner vi har i samfundet. Og alt efter hvor mange vi kan vaccinere”, siger Tyra Grove Krause.
Vanskeligt at følge lige nu
Det er lidt vanskeligt at følge epidemien i disse dage, da der har været et meget varierende testmønster henover jul og nytår. Dog ser antallet af nyindlagte ud til at stagnere.
”Heldigvis er Danmark så godt som lukket ned nu. Vi håber, at det også mindsker smittespredningen med dette virus, men med tiden vil det udkonkurrere de andre virus, vi har i omløb, fordi det er mere smitsomt. Det kan betyde, at smitten hurtigt blusser op, når man ophæver restriktioner”, siger Tyra Grove Krause.
Kontakt
Tyra Grove Krause,
Faglig direktør,
Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613
@. tgv@ssi.dk
Se profil