Ingen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og for tidlig overgangsalder

Forskere på Statens Serum Institut afliver nu påstanden om, at HPV-vaccinen skulle være årsag til for tidlig overgangsalder og deraf følgende nedsat fertilitet hos unge danske kvinder. Det er konklusionen på en stor undersøgelse, der har set på næsten 1 million danske kvinder i alderen 11-34 år.

Billede af kvinde, der bliver HPV-vaccineret 01

HPV-vaccinen, der forebygger livmoderhalskræft, blev en del af det danske vaccinationsprogram i 2009 og tilbudt til unge piger i 12-års alderen.

En af de påståede bivirkninger ved HPV-vaccinen har været for tidlig overgangsalder med efterfølgende nedsat fertilitet hos unge kvinder.

Påstanden stammer oprindelig fra Australien. Her blev for tidlig overgangsalder blev beskrevet hos to unge piger, der samtidig var vaccineret med den nyligt indførte HPV-vaccine.

Den har siden fået medvind på de sociale medier, hvor den florerer og skaber bekymring hos de piger, der står overfor at skulle vaccineres og deres forældre. Og den har været med til at udfordre tilslutningen til HPV-vaccinen over hele verdenen.

Nu har Statens Serum Institut (SSI) imidlertid udført en stor undersøgelse af for tidlig overgangsalder og hvordan dette hænger sammen med HPV-vaccinen. Resultaterne, der netop er blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift JAMA Network Open, viser, at der ikke var nogen sammenhæng mellem HPV-vaccinen og for tidlig overgangsalder.

Læs SSI's forskningsartikel her

Har set på 996.300 kvinder

SSI har set på i alt 996.300 kvinder i alderen 11 til 34 år. De er blevet fulgt i årene fra 2007 og 2016. Forskerne har koblet data sammen fra Det Danske Vaccinationsregister og Landspatientregisteret og fundet frem til 144 tilfælde af for tidlig overgangsalder. De fandt dog ingen sammenhæng med HPV-vaccinen.

”Heldigvis kan vi se, at for tidlig overgangsalder sjældent diagnosticeres hos unge danske kvinder. Dette gælder uanset, om de er vaccineret eller ej”, siger professor Anders Hviid fra SSI, der står bag undersøgelsen.

Sikker vaccine

Undersøgelsen er støttet af Novo Nordisk Fonden. Den er én ud af efterhånden mange undersøgelser af HPV-vaccinens sikkerhed, som SSI’s forskere har udført.

”Der tegner sig et billede af en sikker vaccine”, siger Anders Hviid. Han fortsætter:

”Vi har undersøgt rigtig mange forskellige påstande om bivirkninger efter HPV-vaccinen. Det er efterhånden blevet til 10 studier af HPV-vaccinens sikkerhed. Og vi har ikke fundet nogen grund til bekymring. Der er ingen tegn på, at vaccinen er forbundet med alvorlige og langvarige bivirkninger.”

Vaccinen beskytter mod nedsat fertilitet

Udover at HPV vaccinen beskytter imod livmoderhalskræft, en række andre kræftformer og kønsvorter, beskytter den formentligt også mod nedsat fertilitet forårsaget af HPV-infektion. Forskning peger nemlig i retning af, at HPV-infektion øger risikoen for nedsat fertilitet.

Læs mere

Læs SSI’s forskningsartikel her

Tidligere SSI-studier om HPV

Her følger en liste over en række andre studier omkring SSI-vaccinens sikkerhed, som SSI har udført de seneste år:

 

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI