Der er stadig risiko for at blive smittet med covid-19 efter første stik
Et af de store spørgsmål omkring covid-19 vaccinerne er, hvor effektive de er over for virussen?
Nu giver nye tal fra Statens Serum Institut (SSI) noget af svaret. De viser, at der stadig er en pæn risiko for at blive smittet med covid-19 efter første stik. Det gælder ikke mindst, nu hvor delta-varianten er den dominerende.
Udgør 22% af alle delta-variant infektioner
SSI har kigget nærmere på forekomst af infektioner blandt 1. gangs vaccinerede i perioden fra 1. marts 2021 indtil 13. juli.
Tallene viser, at 22% af alle delta-variant-infektioner optræder hos personer der er i perioden fra 14 dage efter første vaccinestik til de får andet stik.
”Så selv om folk er vaccineret og har fået et coronapas, så ser vi stadig en del delta-variant-infektioner i denne gruppe.Derfor skal folk være opmærksomme på, at de stadig kan blive smittet, og følge de generelle råd om smitteforebyggelse. Og ikke vente alt for længe med at få andet stik”
Lavere beskyttelse efter 1. stik
Generelt viser internationale studier en lavere beskyttelse – og dermed effektivitet - efter første stik med covid-19-vaccinen end efter 2. stik. Og det gælder, uanset hvilken vaccine man får.
Og beskyttelsen er mindre over for infektion med delta-varianten af covid-19 end over for alfa-varianten.
Det samme gælder, når folk er fuldt vaccinerede.
”Der er fundet et lavt antal gennembrudsinfektioner svarende til 0,1% af de vaccinerede i hele perioden. Men får du en gennembrudsinfektion så er din relative risiko for at blive smittet med delta-varianten højere end for at blive smittet med alpha-varianten.”
Til gengæld er der høj beskyttelse mod at blive alvorligt syg og indlagt, uanset om man bliver smittet med alpha- eller delta-varianten.