Danmark er et af de mindst smittede lande i Europa

De aktuelle tal for smitteudviklingen i Danmark skiller positivt ud sammenlignet med mange af vores nabolande i Europa. Det vidner om en solid sygdomskontrol, men maner også til besindighed, da det i Danmark hurtigt kan gå samme vej som vores nabolande.

Figur over registrerede smittetilfælde

”Helt overordnet er vi en lille smule overraskede over hvor godt det går,” siger Henrik Ullum, Direktør for Statens Serum Institut omkring situationen med covid-19 epidemien i Danmark.

SSIs overvågning af smitteudviklingen med covid-19 viser over en bred kam, at der i Danmark er styr på epidemien. Skæver man til det øvrige Europa er situationen mange steder en helt anden, med sundhedsvæsner som er alvorligt udfordrede, også blandt lande vi normalt sammenligner os med.

”Hvis vi sammenligner Danmark med hele resten af Europa, har vi den tredje laveste både incidens og dødelighed. Vi er langt fra lande som Ungarn og Estland, hvor sundhedsvæsnet hårdt udfordret, men befinder os i øjeblikket også lavere end mønsterlande som Norge og Finland, der dels har håndteret pandemien godt, men også har en demografi, der gør opgaven lettere, fordi befolkningerne bor mere spredt,” siger Henrik Ullum.

Med 129 nye smittede pr. 100.000 de seneste 14. dage har Danmark lige nu det tredje laveste smittetal blandt landene i EØS (EU+ Norge, Island og Liechtenstein). Kun Island og Portugal klarer sig bedre i forhold til nye smittede, mens vores nabolande Sverige og Tyskland er mere udfordrede med henholdsvis 739 og 272 nye smittede pr 100.000.

Danskerne passer på hinanden

Når det går den rigtige vej er det ifølge Henrik Ullum udtryk for en samlet kæde af virkninger. Et forebyggende led er danskernes opførsel - HOPE data viser, at danskerne overordnet fortsat bakker op om de råd og vejledninger myndighederne giver. Så er der den omfattende testning og overvågning, og evnen til at reagere på både den enkelte positivt testede og på områder med udbrud.

”Der er noget der tyder på, at danskerne har en god forståelse af den her epidemi, og derfor lytter og accepterer de anvisninger, som vi giver fra myndighedernes side. Og så er vi en nation med en høj social tillid – vi gør ting for andre. Den her epidemi kræver at en hel masse mennesker, som måske ikke selv er i stor risiko for at blive alvorligt syge, de lider nogle afsavn for at nogle andre ikke skal blive syge. Det er en del af den danske velfærdsmodel, at vi er vandt til at løfte i flok. I en epidemi er det ikke sådan at enhver er sin egen lykkes smed, her er vi afhængige af hinanden”, siger Henrik Ullum.

Testning, smitteopsporing og lokale tiltag

Anden del af forklaringen på de danske tal er vores aktive sygdomskontrol. En vigtig årsag er nemlig, ifølge Henrik Ullum, at vi tester så meget som vi gør. Det betyder nemlig at vores mørketal, altså den ukendte smitte i samfundet, formodentlig er et at Europas laveste.

”Når vi så samtidigt har et meget effektivt system til både at bremse smittekæder gennem smitteopsporing, men også til at melde ud, hvor vi har smitteudbrud, så man kan reagere lokalt med yderligere testning og, selvom det gør ondt, med nedlukninger når der er lokale udbrud,” siger Henrik Ullum

Forår og vacciner hjælper i hele Europa

Dertil er der nogle forhold, som hjælper os, men som ikke forklarer forskellen på vores situation og det øvrige Europas. Det er blevet forår og dermed lettere at styre epidemien og der bliver rullet flere og flere vacciner ud.

Vaccinerne har allerede nu en vigtig rolle i forhold presset på sundhedsvæsnet, som de særligt er med til at lette. Det er en afgørende faktor i at få dør af covid-19 i Danmark.

Problemerne i Europa kan blive vores

En sammenligning med det øvrige Europa peger to veje, mener Henrik Ullum.

”Der er grund til at rose os selv, for det går godt, men det giver også anledning til sige, at tingene kan løbe løbsk. Det ser vi i andre europæiske lande. Det er jo grundlæggende samme virus vi har, og danskerne har ikke en højere immunitet, end man har i mange andre lande. Så potentialet til at få meget høje smittetal og belastning af sundhedsvæsnet er stadig til stede.”

”Hvis vi tænker, at nu er kampen vundet, ja så risikerer vi altså at vores modstander pludselig scorer tre på stribe og så vil det hurtigt den anden vej. Og vi ved at stigninger i smittetal går hurtigere end det tager at få dem ned igen, så vi er med rette i gang med en genåbning, men vi kan ikke sænke paraderne helt, for så kommer vi tilbage til den røde og grønne kurve igen,” lyder det fra Henrik Ullum.

Pressehenvendelser 
Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk
Abonner på Nyheder fra SSI

Pressehenvendelser 

Kontakt Statens Serum Instituts presseafdeling på telefon 2260 1123 eller mail presse@ssi.dk

Abonner på Nyheder fra SSI