Andelen af borgere, der havde været smittede med SARS-CoV-2, var under 10% i slutningen af maj
For at kunne følge med i covid-19-epidemiens spredning i befolkningen, blive der med mellemrum udarbejdet en undersøgelse af, hvor mange danskere, der har antistoffer mod ny coronavirus.
Tallene for 5. og sidste runde er nu klar
Det giver et mål for, hvilken andel af den danske befolkning, der allerede har været smittet med covid-19. Det er Folketinget, der har vedtaget, at undersøgelsen skal gennemføres. Den udføres af Statens Serum Institut (SSI) inden for rammerne af TestCenter Danmark.
Nu er resultaterne af den femte og sidste runde af seroprævalensundersøgelsen klar. De dækker månederne maj og juni i 2021. Da vaccinationsdækningen er høj og stigende, vil seroprævalensundersøgelsen, der måler tidligere infektion blandt ikke-vaccinerede, ikke blive gentaget.
Hvad viser undersøgelsen?
Undersøgelsen tyder på, at 8,6% af den danske befolkning over 12 år havde været smittet med covid-19 i slutningen af maj 2021. Det svarer til, at 386.000-488.000 personer over 12 år har været smittet siden epidemiens begyndelse. Det er 1,6 procentpoint højere end forrige undersøgelse, hvor man så, at 7,0% af befolkningen havde antistoffer i blodet.
”Som ventet, er den del af befolkningen, der har antistoffer mod covid-19-virus, steget lidt siden sidste måling fra slutningen af marts. Det viser, at epidemien har været nogenlunde stabil fra marts til maj”
54% var beskyttet mod covid-19 ved indgangen til juni
Lægger man den vaccinerede andel af befolkningen til den andel af befolkningen, der har været smittet med SARS-CoV-2, viser undersøgelsen, at 54% af den danske befolkning havde antistoffer mod covid-19 i slutningen af maj 2021.
Fra undersøgelsen ser det endnu engang ud som om, at der kun er få uopdagede infektioner.
”Det at vi finder langt de fleste infektioner er positivt. Smitteopsporing kan dermed hjælpe med til at smittekæderne brydes tidligt ”
Vil du vide mere om undersøgelsen?
Du kan læse mere om den femte prævalensundersøgelse og de nye resultater på Prævalensundersøgelse af covid-19