TestCenter Danmark: Fra 0 til 25.000 daglige testsvar på 100 dage
I april var det bare en græsplæne på SSI’s campus. I dag summer over 40 medarbejdere ud og ind af tre store bygninger for dagligt at kunne analysere tests fra 25.000 danskere. Den indsats placerer Danmarks COVID-19 testning solidt i toppen på verdensplan målt på indbyggertal, og kapaciteten forbedres fortsat løbende. Bogstaveligt talt.
”Det kræver alt, hvad remmer og tøj kan holde, men vi følger med”.
Sådan siger Nina Steenhard, driftschef for TestCenter Danmark (TCDK). Hun har været med næsten fra start. Det vil altså sige omkring tre måneder. Testcentret er blevet til på rekordtid, og der er blevet lagt alle kræfter i fra start. Den ene uges maxkapacitet har over flere omgange vitterligt været den følgende uges normaldrift.
”Efter opblusningen af smitte i Ringsted og Aarhusområdet i juli, er behovet for testkapacitet igen vokset og vokset”, forklarer Nina Steenhard i et tomt kontor i testcentrets seneste nye etage.
I takt med det, er bygninger taktfast blevet bygget op og personale ansat. Nu ligger planerne på bordet for en fordobling af produktionen, nye bygninger og flere ansatte.
Driften skal sikres
”Stedet er nyt. Der er nogle få som har været her helt fra starten. Fra SSI, men også fra NOVO. Vi er en spritny gruppe og ansætter stadig flere”, siger Nina Steenhard
Hendes opgave er blandt andet at sikre, at det, som kan lade sig gøre lige nu, også kan det i morgen og fremover.
”Vi skal sikre driften. For vi har en analyse, som fungerer nu, men den skal være robust. Der skal sikres forsyningslinjer, standardisering, bemanding og vedligehold, så vi undgår nedbrud. Og så skal der sikres plads. Det vil sige bygninger."
Gejst og opstartsstemning
Testcentret som arbejdsplads er også præget af, at situationen er ekstraordinær. Testcentret er i beredskab, men det er også fyldt med gejst og kreativitet.
”Det er lidt et Klondyke med 1.000 input på en dag. Et kreativt center hvor idéer bliver omsat til virkelighed, så snart de er formuleret. Det er spændende. Man kan mærke, at der er en gejst omkring det. Folk sidder i hold og arbejder både morgen og aften for at have så stort et output og så kort en svartid som muligt”, siger Nina Steenhard. Hun fortsætter:
”Senest er der oprettet et nathold, så vi kan køre endnu flere prøver. Nu kører systemet døgnet rundt. Man svarer ud både morgen og aften. Prøverne kommer ind døgnet rundt, og hver dag klokken 06:00 starter processen med et nyt batch op.
Hjælp fra SSI
”Hvor meget vi kan nå på et døgn, det forbedrer vi hele tiden ved at optimere metoderne, rekruttere og opskalere med mere udstyr. Vi havde lovet en spidsbelastning på 20.000, og det har vi også leveret. Men nu bliver det en konstant at køre det eller mere. Det tager nogle uger at komme derop med den almindelige drift”, lyder det fra driftschefen.
Her mærker Nina Steenhard også, at gejsten rækker langt. I de uger, det tager at bevæge testcentrets analysekapacitet et trin længere op på skalaen, træder medarbejdere fra Statens Serum Institut (SSI) til og hjælper med at løfte opgaven.
”Så jeg synes, der er en fantastisk stemning i testcentret. Men også en fed stemning på hele SSI, hvor man kaster medarbejdere ind og hjælper, når der er brug for det”.
Vokser med opgaven
Siden opblusningen af smittede i juli er det gået op og op. Prøveantallet stiger fra dag til dag. I dag 25.000, forleden var det 22.000, dagen før det 20.000 og et par uger tilbage var det 16.000 på en dag.
"Dengang tænkte vi, at verden var af lave. Nu er vi langt forbi det. Det kræver, at vi giver alt, hvad vi har, men vi følger med. Der kommer nye folk til, vagter flyttes rundt, og folk trækkes ind i weekenderne. Akademikerne kommer over og pakker pipettespidser", fortæller Nina Steenhard.
"Der kommer løbende spidsbelastninger, hvor alle må tage fat. Men vi gør virkelig alt hvad vi kan for at få driften med. Det skal ikke være en permanent tilstand, at man skal være i undtagelsestilstand", siger hun.
Indenfor i TestCenter Danmark
Dagene for testcentrets laboranter kan være meget forskellige. Tidlig morgenvagt, dagvagt, aftenvagt eller nu nattevagt. Men generelt møder de ind og ser, hvor mange prøver der venter. Så fordeler de hold af 5-8 personer, som er på en vagt, sig ud på en af tre stationer: Prøveudpakning, modtagelsen og RNA-ekstraktion. Og vagten går i gang. Alle roterer mellem stationerne for at give fleksibilitet og for at sikre, at alle laboranter kan udfylde alle funktioner, når det er nødvendigt.
Det er også vigtigt, at stationerne bemandes, så man udnytter udstyret bedst muligt. Den langsomste robot skal køre nonstop, ellers bliver den en flaskehals. Laboratoriet skal være indrettet praktisk for at fungere optimalt. Alting skal have sin plads, og alle skal vide, hvem der gør hvad. Ellers spilder man en masse tid på at koordinere tingene.
I konstant forbedring
Om det er en fordel for arbejdet med at effektivisere driften, at TestCenter Danmark lynhurtigt blev bygget op fra ingenting, eller det har gjort arbejdet med at få alting på plads meget omfattende, kan Nina Steenhard svare helt klart på:
”Begge dele. Jeg har aldrig været ude for før, at man i så høj grad kan bygge noget op samtidigt med, at man laver det. Vi er privilegerede med, at vi har så mange akademikere til at hjælpe. Alle problemer kan håndteres med det samme. Hvis vi får en idé til en forbedring, kan vi lave den på stedet.
Aktuel fakta om TestCenter Danmark: Analysekapacitet og antal prøver modtaget og analyseret i perioden 6. august 2020 til 22. august 2020:
Kapacitet i perioden 6. august 2020 til 11. august 2020 var 20.000 analyser pr. døgn. I denne periode er der modtaget og analyseret mellem 13.857 prøver (8. august 2020) og 20.679 prøver (11. august 2020) på de forskellige dage.
Kapacitet i perioden 12. august til 21. august 2020 var 22.000 analyser pr. døgn. I denne periode er der modtaget og analyseret mellem 16.014 (16. august 2020) prøver og 22.124 prøver (19. august 2020) på de forskellige dage.
Kapaciteten er siden 22. august 2020 25.000 analyser pr. døgn. Der er i perioden 22. august 2020 til 25. august 2020 modtaget og analyseret mellem 15.718 (23. august 2020) prøver og 20.012 (25. august 2020) prøver på de forskellige dage.
Der foreligger i den samlede periode svar dagen efter prøvetagning for størstedelen af prøverne.
Kontakt
Nina Steenhard
,
Højkapacitetsdiagnostik
T. 32685313
@. nst@ssi.dk
Se profil