Smittekilden til shigella-sygdomsudbrud er fundet
44 danskere er i august og september blevet syge med tarmbakterien shigella. Efterforskningen viser, at smittekilden sandsynligvis var importeret, frisk mynte.
Statens Serum Institut (SSI) har i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet efterforsket et sygdomsudbrud med tarmbakterien shigella.
Udbruddet omfatter 44 patienter. Det drejer sig om 30 kvinder og 14 mænd i alderen 0-75 år. Patienterne fik symptomer i perioden fra den 22.08.2020 til den 09.09.2020. I alt har 13 personer været indlagt på hospitalet. De syge bor primært i region Hovedstaden.
Læs mere i EPI-Nyt nummer 41/20.
Skyl altid frugt og grøntsager
Den epidemiologiske udredning af patienter og selskabsudbrud viste, at størstedelen af patienterne havde spist frisk mynte købt i en lokal grønthandler eller bazar i og omkring Københavnsområdet.
”Spiseklar frugt og grønt bør ikke indeholde sygdomsfremkaldende bakterier og virus, men dette kan forekomme i sjældne tilfælde. Dette udbrud er en god anledning til at huske forbrugerne på, at friske krydderurter altid skal vaskes grundigt, inden man spiser dem”, siger epidemiolog Luise Müller fra SSI.
Tilbagesporingen viste, at den forurenede fødevare sandsynligvis er udenlandsk, frisk mynte solgt fra midten til slutningen af august måned.
”Efterforskningen peger på mynte fra udlandet som kilde til dette udbrud. Arbejdet har båret præg af, at der manglede fakturaer hos de lokale grønthandlere. Frisk mynte har kort holdbarhed, så heldigvis er mynten ikke længere på markedet. Der er derfor ikke risiko for, at flere forbrugere bliver smittet.” siger Beredskabschef Nikolas Kühn Hove fra Fødevarestyrelsen.
Smitter gennem maden
Shigella er en tarmbakterie, der ligesom Salmonella og Campylobacter typisk smitter gennem maden. Symptomer på en shigellainfektion er akut maveinfektion med almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger, og/eller feber. Infektionen går oftest over af sig selv. Svære infektioner kan vise sig som dysenteri (det vil sige afføring med blod, slim og pus, feber og påvirket almentilstand).
Hvad skal du gøre, hvis du har spist frisk mynte?
Den forurenede mynte er ikke længere i butikkerne. Selvom man skulle have spist frisk mynte købt i august-september, anses risikoen for at være blevet smittet med shigellose for meget lille. Hvis man ikke har haft symptomer, som er forenelige med shigellose, eller hvis man har haft symptomer, som er gået over af sig selv, skal man ikke foretage sig noget. Ved vedvarende symptomer eller tvivlsspørgsmål kan man henvende sig til sin egen læge.
Udbruddet blev efterforsket i et samarbejde mellem Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.
Læs mere
Læs mere om shigellainfektion.
Læs mere om god køkkenhygiejne på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Kontakt
Luise Müller,
Epidemiolog,
Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Sygdomsudbrud
T. 32688590
@. lum@ssi.dk
Se profil