Så har Københavns Universitet (KU) og Statens Serum Institut (SSI) overtaget det veterinære beredskab i Danmark
Den 1. januar 2020 overtog KU og SSI de sidste opgaver og medarbejdere fra DTU. Dermed starter et helt nyt, One Health-baseret kapitel omkring det veterinære beredskab.
Da rådhusklokken slog 12 nytårsnat, var det ikke bare farvel til 2019 og goddag til 2020. Det var også goddag til et helt nyt kapitel for det veterinære beredskab i Danmark.
Den 1. januar overtog KU og SSI de sidste opgaver fra DTU. Dermed er overdragelsen af det veterinære beredskab under det nye fælles konsortium DK-VET fuldført.
Et samarbejde med mange fordele
I 2017 vandt DK-VET et konkurrenceudbud om den veterinære myndighedsbetjening for Fødevareministeriet. Den opgave havde indtil da ligget hos DTU.
I 2018 indgik DK-VET og Fødevarestyrelsen så en aftale om en gradvis overdragelse af opgaverne. Den er forløbet trin for trin i 2019, hvor DK-VET har overtaget flere og flere opgaver inden for rådgivning og diagnostik og en række af DTU’s medarbejdere.
På Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab (IVH), der står for KU’s del af samarbejdet, mener man, at der er store fordele ved DK-VET:
”Vi får en kæmpe udvidelse af vores forskningsaktiviteter, og det smitter af på vores uddannelser. Nu har vi folk inden for beredskabet, der kan bidrage til undervisningen med nogle rigtige, virkelighedsnære cases. Hvis de studerende spørger, hvorfor de skal lave matematiske modeller og risikovurdering for at blive dyrlæger, kan deres undervisere let svare: Fordi I skal være med til at sikre folkesundheden i vores land og vores eksport af fødevarer”, siger institutleder Birgit Nørrung.
One Health i en nøddeskal
Også hos SSI – der skal stå for det diagnostiske laboratoriearbejde og den tilhørende forskning – er man meget glade for DK-VET.
”Med DK-VET har Danmark fået ét samlet beredskab for det humane og det veterinære område, og det er en kæmpe styrke. Det giver en unik mulighed for at varetage myndighedsaftalen gennem en nyskabende One Health-tilgang. En tilgang hvor opgaverne bliver løst ud fra et helhedssyn på sundhed for dyr, mennesker og miljø. Og under hensyntagen til myndighedernes, erhvervets og samfundets behov. Det er kort sagt One Health i en nøddeskal”, siger faglig direktør i SSI Kåre Mølbak. Han fortsætter:
”Indtil videre er samarbejdet gået glat, og vi har været rigtig gode til både at samarbejde og udnytte hinandens kompetencer. Det regner vi med vil fortsætte”.
Læs mere
Læs mere om DK-VET på konsortiets hjemmeside og på vores sider om One Health.
Kontakt
Kåre Mølbak,
Professor, Ekspert,
Direktionen / Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32683157
@. krm@ssi.dk
Se profil