Nye tilfælde af TBE i Tisvilde Hegn og på Falster

I perioden fra juni til midten af august 2020 har Statens Serum Institut påvist tre tilfælde af TBE hos patienter, der med stor sikkerhed er bidt af flåter i Tisvilde Hegn og omegn, uden for området ved naturlegepladsen. Derudover er en patient også blevet smittet med TBE på Falster.

Flåt der har bidt sig fast i huden

I 2019 blev Tisvilde Hegn og omegn udpeget som et nyt risikoområde for TBE. Fra juni til september 2019 blev fire patienter således diagnosticeret med TBE, efter med stor sikkerhed var blevet bidt af TBE-inficerede skovflåter i og omkring Tisvilde Hegn.

Læs EPI-Nyt om TBE-udviklingen

Fandt flåter med TBE

SSI og Københavns Universitet har i både 2019 og 2020 påvist TBE i flåter ved en velbesøgt naturlegeplads i den nordøstlige del af hegnet. Flåterne blev samlet ved såkaldt ”flagging”, hvor man trækker et stykke stof hen over vegetationen.

I juni blev det derfor besluttet at lukke naturlegepladsen helt og flytte den til et TBE-frit område.

Fire personer smittet

Efter dette tiltag er der i perioden fra juni til midten af august 2020 blevet påvist yderligere tre tilfælde af TBE i dette område. Alle er med stor sandsynlighed er blevet bidt af flåter i Tisvilde Hegn og omegn uden for området ved naturlegepladsen. De tre er i alderen fra 40-76 år.

”Det drejer sig om tre personer, der henholdsvis bor i, har været i sommerhus i eller har opholdt sig i skoven i kortere tid uden for stierne. Alle har været indlagt med typiske symptomer på TBE”, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

Den fjerde TBE-smittede er en kvinde i 60’erne fra Falster, der blev bidt af en skovflåt i maj, men ikke husker hvor. Hun har dog kun været i lokale skove på Falster og ikke i hverken Tisvilde eller andre kendte risikoområder, hvor der er fundet flåter med TBE.

Vaccination mod TBE

I Danmark betragtes Bornholm og Tisvilde Hegn og omegn som TBE-risikoområder.

”Vaccination mod TBE bør derfor især overvejes til personer, der jævnligt færdes uden for stier i skov og kraft som f.eks. skovarbejdere, jægere, orienteringsløbere, svampe- og bærplukkere og folk der fast dyrker leg, sport eller andre aktiviteter i skoven”, siger Peter Henrik Andersen.

Sygdommen spreder sig

Det nye tilfælde påvist på Falster tyder på, at TBE fortsat spreder sig geografisk, både her i landet men også i resten af Europa.

”Vi må derfor være forberedte på, at der kan optræde stadig flere TBE-risikoområder i hele Danmark”, siger Peter Henrik Andersen.

Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil