Kampen mod malaria trues af COVID-19-pandemien

Antallet af malaria sygdomstilfælde og dødsfald er halveret siden 2000. Men nu frygter WHO og Den Globale Fond til Bekæmpelse af HIV, Tuberkulose og Malaria store tilbageslag i kampen mod malaria set i lyset af den globale COVID-19-pandemi. De værste beregninger forudser en potentiel fordobling i antallet af malariatilfælde allerede i 2020.

Billede fra malaria hospital 01

Globalt er der gjort imponerende fremskridt over for malaria i de sidste 20 år. Antallet af malaria sygdomstilfælde og dødsfald er halveret siden 2000. Det er sket takket være en massiv international økonomisk og teknisk støtte til de nationale malaria kontrolprogrammer i Afrika, Asien, Stillehavet og Sydamerika.

Det har gjort det muligt at implementere omfattende vektorkontrolprogrammer, skabe bedre adgang til malaria diagnostik og behandling, forbedre sygdomsovervågningen, træne sundhedsarbejdere, gennemføre oplysningskampagner og meget andet.

Fremgangen er stagneret

Den økonomiske støtte til indsatsen imod malaria er dog dalet i de sidste par år. Derfor er fremgangen stagneret, særligt i Afrika. Og trods halveringen af malaria siden 2000 har vi stadig omkring 200 millioner malaria tilfælde og en halv million malaria dødsfald i verden hver år, eller 1 malaria dødsfald hvert andet minut. Særligt blandt børn under fem år i Afrika syd for Sahara.

Derfor råber WHO nu alarm. I anledningen af World Malaria Day den 25. april opfordrer WHO verdenssamfundet til fornyet opmærksomhed og støtte til bekæmpelsen af malaria.

Se WHO’s opfordring.

Truslen fra COVID-19

Men nu er der kommet endnu en trussel imod den globale kamp mod malaria: COVID-19 pandemien.

”De i forvejen svage og pressede sundhedsvæsener i mange fattige lande vil med COVID-19 stå overfor endnu en vanskelig sygdom at behandle. Det vil ske med det allerede overbebyrdede sundhedspersonale i forreste linje. Og de vil være i stor risiko for at blive smittet med COVID-19 og falde bort på grund af manglen på værnemidler, isolationsfaciliteter m.m.”, siger afdelingslæge Lasse Skafte Vestergaard fra Statens Serum Institut (SSI).

”Det vil gøre manglen på læger og sygeplejersker på hospitaler og sundhedskliniker endnu mere kritisk, hvilket vil ramme alle patienter. Også alle dem med malaria. Samtidig vil forsyninger af malariamedicin og al anden medicin komme under pres, ligesom mange andre daglige kritiske funktioner.”

Frygter store tilbageslag

Oveni risikerer de nationale malariaprogrammer at falde sammen på grund af udbredt COVID-19-smitte. Hvilket igen vil føre til manglende distribution af myggenet og andre kontrolmetoder som konsekvens.

Derfor frygter WHO og Den Globale Fond til Bekæmpelse af HIV, Tuberkulose og Malaria nu store tilbageslag i kampen mod malaria på grund af COVID-19-pandemien. De værste beregninger og scenarier forudser en potentiel fordobling i antallet af malariatilfælde allerede i 2020.

Af den grund opfordrer WHO landene til at gøre alt, hvad de kan, for at rykke myggenetkampagner frem. Og sikre deres sundhedsvæsener og medicinforsyninger så godt som overhovedet muligt, før COVID-19-pandemien for alvor rammer.

Milliardbevilling

Den Globale Fond har netop afsat cirka 7 milliarder kroner ekstra til bekæmpelse af COVID-19 i modtagerlandene. På samme måde vil man gøre det muligt for dem at bruge dele af deres eksisterende malariafinansiering akut i kampen mod COVID-19.

Men det kan så betyde, at der bliver endnu større økonomiske huller at fylde i malariabekæmpelsen senere. Samlet set kan alle de direkte og de indirekte negative konsekvenser af COVID-19-pandemien derfor ende med at blive uoverskuelige for den globale sundhed.

Man kan læse mere i om WHO’s opfordring på World Malaria Day 2020 og truslen fra COVID-19 hos WHO og Den Globale Fond.

Lasse Skafte Vestergaard

Kontakt

Lasse Skafte Vestergaard, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Vaccineforebyggelige sygdomme
T. 32689077 @. lav@ssi.dk Se profil