Hvornår skal man mistænke smitte med ny coronavirus?

Retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen er blevet opdateret.

Billede af coronavirus 01

Udbruddet med den nye coronavirus udvikler sig fortsat indenfor Kina. Derfor har Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut besluttet at skærpe beredskabet for at forebygge smittespredning med den nye coronavirus (2019-nCoV) i Danmark.

”Vi vurderer stadig, at sandsynligheden for, at vi i Danmark ser smittespredning fra person-til-person, er lille. Samtidig tyder meget på, at den ny coronavirus også kan give milde symptomer og, at den ikke er så farlig, som vi troede til at begynde med,” siger Tyra Grove Krause, afdelingschef på Statens Serum Institut.

Indtil videre er strategien fortsat at opdage eventuelle smittede hurtigt og forhindre smittespredning i Danmark. 

Sundhedsstyrelsen har derfor opdateret sine retningslinjer for håndtering af ny coronavirus (2019-nCoV).

En vigtig ændring er definitionen af, hvornår sundhedspersoner skal mistænke infektion med 2019-nCoV. Det geografiske risikoområde er nu udvidet til at omfatte hele fastlandskina. Dette skyldes, at de internationale sundhedsmyndigheder ikke kan udelukke, at der nu er smittespredning i provinser udenfor Wuhan, Hubei. Det betyder, at rejsende fra hele fastlandskina skal henvende sig til læge på telefon, hvis de får symptomer som feber og enten hoste, ondt i halsen eller åndenød indenfor 14 dage efter afrejsen. Derudover skal 2019-nCoV også mistænkes hos personer, der kun har symptomer fra de øvre luftveje. Tidligere var det kun personer med tegn på alvorlig lungebetændelse.

”I takt med at udbruddet breder sig i Kina, og man er blevet opmærksom på, at smittede personer også kan have ret milde symptomer til at begynde med, så er det vigtigt, at sundhedspersoner er opmærksomme på rejsende fra hele Kina - også selvom de ikke er alvorligt syge,” siger Tyra Grove Krause.

Patienter, der mistænkes for at have 2019-nCoV, skal fortsat henvises direkte til enten Hvidovre Hospital eller Skejby Sygehus. SSI har etableret et døgnberedskab, der kan undersøge for det nye coronavirus med ca. 4 timers svartid.

Tyra Grove Krause

Kontakt

Tyra Grove Krause, Faglig direktør, Epidemiologisk Infektionsberedskab
T. 32688613 @. tgv@ssi.dk Se profil