Vaccination af pilgrimsrejsende til Mekka (Hajj)

Hvert år deltager mere end 1 million muslimske pilgrimme i Hajj. I 2019 falder Hajj fra den 9. -14. august. Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse- og Kontrol (ECDC) har udgivet en risikovurdering for rejsende.

Islam 01

I forbindelse med, at mange muslimer hvert år tager på pilgrimsrejse til Mekka, har Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og –Kontrol (ECDC) udsendt en risikovurdering for rejsende.

Den giver dels generelle hygiejniske anbefalinger, dels oplysninger om anbefalede vacciner. Endelig giver den også oplysninger om obligatoriske vacciner. For pilgrimsrejsende, der rejser direkte fra Danmark, vil der kun være krav om vaccination mod meningokoksygdom.

Meningokoksygdom

For at opnå visum til Saudi-Arabien kræves det, at alle pilgrimsrejsende er vaccineret med tetravalent vaccine mod meningokoksygdom serogruppe A+C+Y+W senest 10 dage før indrejse. Og vaccinen skal være givet inden for 5 år. Hvis ikke det er dokumenteret i det internationale vaccinationskort, at der er givet en konjugeret vaccine, er gyldigheden dog kun 3 år.

I Danmark er der registreret to firevalente konjugerede vacciner til beskyttelse mod meningokoksygdom af gruppe A, C, Y eller W.

Nimenrix®: Kan anvendes til spædbørn, større børn og voksne.

Til spædbørn under 6 måneder: Her kan den første vaccine gives, fra de er seks uger gamle. Den anden vaccine skal gives mindst to måneder senere. En tredje (booster)vaccine anbefales ved 12 måneder.

Til spædbørn fra 6 måneder til og med 11 måneder: Èn vaccine nu efterfulgt af en booster ved 12-måneders alder. Der skal være et interval på mindst 2 måneder mellem disse vaccinationer.
Menveo®: Kan anvendes til børn ≥ 2 år og voksne. Der gives én dosis.

Influenza

Der er ikke krav om vaccination mod influenza, men det anbefales af de saudiarabiske myndigheder, specielt til gravide, børn under 5 år, ældre over 65 år samt til personer med kroniske lidelser.

Zika- og denguefeber

Sundhedsministeriet i Saudi-Arabien anbefaler, at rejsende til Hajj (og Umrah) bruger myggestiksprofylakse hele døgnet for at undgå myggeoverførte infektioner.

Det anbefales i øvrigt, at rejsende overholder almindelige hygiejneråd, herunder at:

  • Undgå kontakt med personer med akutte luftvejsinfektioner.
  • Have god håndhygiejne.
  • Anvende maske ved ophold i tætbefolkede områder.
  • Undgå tæt kontakt med dyr, herunder kameler (især med dyrs udskillelser som for eksempel spyt og afføring).
  • Undgå at drikke rå mælk og at spise fersk kød.

Personer, der op til 14 dage efter at have været på Den Arabiske Halvø får alvorlig luftvejsinfektion (feber med lungebetændelse og/eller vejrtrækningsbesvær) eller får anden alvorlig infektionssygdom, bør kontakte læge.

Peter H. S. Andersen

Kontakt

Peter H. S. Andersen, Afdelingslæge, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
T. 32683265 @. pea@ssi.dk Se profil