Tuberkulose er stadig et stort problem i verden

På søndag er det international tuberkulosedag. Selv om sygdommen er under kontrol i Danmark, har vi fortsat nordisk rekord i smittespredning blandt socialt udsatte.

World Tuberculosis Day 02

Søndag den 24. marts kommer til at stå i tuberkulosens tegn både i Danmark og resten af verden, når det endnu engang er World Tuberculosis Day.

Datoen er ikke valgt tilfældigt. Det var nemlig den dag i 1882, at den tyske læge Robert Koch annoncerede, at han havde fundet tuberkulosebakterien.

På det tidspunkt var TB skyld i hvert syvende dødsfald i både USA og Europa. Og selv om man nu i 100 år har haft en tuberkulosevaccine, og i mere end 50 år en effektiv behandling, er TB stadig den hyppigste dødsårsag i verden på grund af en mikroorganisme efterfulgt af hiv og malaria på anden- og trediepladsen. Ifølge WHO’s tal var der således i 2017 ikke færre en 10 millioner, der blev syge med TB, og 1,6 millioner, som døde af sygdommen.

Faren fra multiresistent TB

Samtidig med de massive problemer med TB, er der opstået et nyt og endnu vanskeligere problem, idet der registreres flere og flere tilfælde med såkaldt multiresistent TB – altså TB, der ikke kan behandles med den traditionelle TB-medicin.

Ifølge WHO’s beregninger blev der i 2017 registreret 558.000 nye tilfælde af multiresistent TB. Det er især områder som Østeuropa, Sydøstasien og det sydlige Afrika, som er ramt.

”Multiresistent TB opstår som regel ikke i rige lande, hvor man har råd til den rigtige TB-behandling. Det opstår heller ikke i de fattigste lande, hvor der ikke er råd til behandling. I stedet ser vi det typisk i halvfattige lande, hvor man har adgang og råd til noget behandling, men ikke til fuld behandling eller de bedste produkter. Resultatet er, at man tager den TB-medicin, man kan få, og måske ikke engang nok af den, og så kan der udvikle sig resistente bakterier”, fortæller Troels Lillebæk, der er chef for Statens Serum Instituts Afdeling for Tuberkulose og Mykobakterier.'

Han forudser, at de multiresistente TB-bakterier fremover kan blive en meget stor udfordring.

”Det gælder også økonomisk. Det koster omkring 100.000 kroner at behandle en almindelig TB-patient, men 1 million kroner, hvis patienten er smittet med multiresistent TB. Og har patienten ekstremt resistent TB er prisen 4 millioner kroner for en behandling”, siger Troels Lillebæk.

Danmark har kedelig rekord

Mange tror, at TB for længst er udryddet i Danmark, men det er den ikke.

”Vi oplever det især blandt socialt udsatte, hvor Danmark har en kedelig Nordisk rekord i smittespredning. Her har vi en stor smittekæde, der startede helt tilbage i 1992 med 5 tilfælde, og som i årenes løb er nået op på over 1.000 TB tilfælde. Og som noget nyt, har vi nu også set spredning af multiresistent TB blandt etniske danskere. Vi så det seneste tilfælde i januar i en smittekæde i Viborg, hvor vi nu er oppe på i alt 6 tilfælde”, fortæller Troels Lillebæk.

På det seneste har der også været flere sager i Danmark, hvor TB har bredt sig ud over udsatte miljøer. I december 2018 kom det således frem, at Aalborg Universitetshospital havde testet 440 patienter og 40 medarbejdere, efter at der blev konstateret smitsom TB hos en medarbejder på hospitalet. Her er man nu oppe på over 700 testede og mere end 20 smittede.

Og i januar kunne man læse i medierne, hvordan en elev på en skole i Haslev i Region Sjælland var blevet syg af TB og derefter havde smittet en række andre elever, hvoraf to udviklede sygdommen. I dette udbrud er der også blevet testet et større antal personer, og indtil videre har man fundet over 20 smittede, som får forebyggende behandling, så de ikke udvikler TB.

”Sagerne fra Aalborg og Haslev er eksempler på, hvordan der kan ske smittespredning, og hvordan disse sager pådrager sig stor opmærksomhed i medierne.”

”Derfor er det også vigtigt at understrege, at begge sager også er eksempler på, hvordan man ved at opspore de smittede og hurtigt få dem i behandling forhindrer, at de udvikler TB”, slutter Troels Lillebæk.

I anledning af World Tuberculosis Day bliver der tirsdag den 26. marts afholdt et stort heldags TB-møde i København, hvor blandt andet SSI deltager med en række indlæg.

Se overvågningsdata for tuberkulose i Danmark.

Fakta om Wolrd Tuberculosis Day

● World Tuberculosis Day finder sted hvert år den 24. marts for at sætte fokus på den globale TB-epidemi og arbejdet med at udrydde TB.

● Datoen blev valgt, fordi det var den dag, at den tyske læge Robert Koch i 1882 opdagede TB-bakterien – det første skridt på vejen til at lave en vaccine mod TB.

● World Tuberculosis Day er en blandt otte officielle sundhedskampagnedage, som verdenssundhedsorganisationen WHO afholder hvert år. Der findes lignende dage omkring bloddonation, immunitet, malaria, rygning, hepatitis og AIDS samt en overordnet kampagnedag for sundhed generelt.

● Allerede I 1982 foreslog International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (IUATLD), at man gjorde den 24. marts til international TB-dag. Den blev dog først godkendt som sådan af WHO 10 år senere.

● I 1995 afholdt WHO og The Royal Netherlands Tuberculosis Foundation (KNCV) det første World Tuberculosis Day møde i Haag.

● Hvert år har den internationale TB-dag et overordnet slogan og tema. I år er det ”It’s time for action. It’s time to end TB”.

Troels Lillebæk

Kontakt

Troels Lillebæk, professor, afdelingschef, Tuberkulose og Mykobakterier
T. 32683704 @. tll@ssi.dk Se profil