Salmonella toppede listen over fødevarebårne udbrud i EU i 2018

Men campylobacter er stadig skyld i flest syge. Samtidig så man i 2018 kraftige stigninger i antallet af tilfælde med vestnilfeber og STEC.

Salmonella

Næsten hvert tredje registrerede fødevarebårne udbrud i EU i 2018 skyldtes salmonella. Sådan lyder en af hovedkonklusionerne i den årlige zoonoserapport fra det europæiske fødevaresikkerhedsagentur (EFSA) og det europæiske center for forebyggelse og kontrol af smitsomme sygdomme (ECDC).

I 2018 indberettede EU’s medlemslande i alt 1.581 udbrud af salmonella. De omfattede 11.581 registrerede personer. De fleste af dem – i alt 67% - opstod i Slovakiet, Spanien og Portugal. Heraf skyldtes hovedparten æg.

Campylobacter har dog stadig 1. pladsen

Totalt blev der indberettet 5.146 fødevarebårne udbrud i EU i 2018. Og selv om salmonella tegnede sig for hvert tredje, er det dog fortsat campylobacter, som flest blev syge af. Sådan har det været siden 2005.

I alt blev der således registreret 246.591 patienter med campylobacter. Heraf 2.335 fordelt på 524 fødevarebårne udbrud. Salmonella kom på 2. pladsen med 91.857 sygdomstilfælde.

Kigger man på danske forhold, blev der sidste år registreret 4.559 tilfælde af campylobacter og 1.168 tilfælde af salmonella.

Se overvågningsdata for campylobacter og salmonella i Danmark.

Usædvanligt mange tilfælde af vestnilfeber og STEC

Mens antallet af tilfælde med campylobacter og salmonella nærmest var konstant i 2018 i forhold til 2017, udviklede andre zoonoser sig mere dramatisk.

Den højeste stigning sås for vestnilfeber, der steg fra 208 tilfælde i 2017 til 1.605 tilfælde i 2018. Det svarer til mere end en syvdobling.

Ifølge chefforsker Mike Catchpole fra ECDC forstår man ikke til fulde, hvorfor vestnilfeber har udviklet sig så voldsomt i EU.

”Vi ved, at faktorer som temperatur, fugtighed og regn kan påvirke antallet og aktiviteten hos de myg, der overfører sygdommen. Og vestnilfeber cirkulerer nu i en række EU-lande”, siger han.

På samme måde voksede antallet af STEC-tilfælde fra 5.958 til 8.161 tilfælde, en stigning på næsten 37% på bare ét år. Dermed ligger STEC sygdommen på 3. pladsen over fødevarebårne sygdomme i EU i 2018. STEC kendes også som VTEC og er en E. coli-infektion, der giver diarré og i sjældne tilfælde kompliceres af nyresvigt.

 

Steen Ethelberg

Kontakt

Steen Ethelberg, Afsnitsleder, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Fødevare- og Vandbårne Sygdomme og Zoonoser
T. 32683545 @. set@ssi.dk Se profil