Nyt studie viser, at de danske pindsvin bærer rundt på en hemmelighed

Via et forskningssamarbejde mellem Biologisk Institut på Syddansk Universitet (SDU), Naturama og Statens Serum Institut (SSI) har forskerne opdaget, at danske pindsvin bærer mecC-MRSA i snuderne.

Pindsvin 02
(Foto: Tue Sørensen)

De fleste synes, at pindsvin er en kær gæst i haven eller naturen. Men de danske pindsvin bærer også rundt på en hemmelighed, viser et nyt studie.

Bag studiet står SDU, Naturama og SSI. Resultaterne er netop blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift PLOS ONE

Læs forskningsartiklen i PLOS ONE

Undersøgelsen indgik i et ph.d.-projekt kaldet ”Det Danske Pindsvineprojekt”, der skal beskrive, hvordan de danske pindsvin har det i naturen. Projektet baserede sig på en landsdækkende indsamling af døde pindsvin via såkaldt citizen science, hvor ph.d. Sophie Lund Rasmussen bad borgerne om hjælp til at indsamle døde pindsvin til sin forskning. De døde pindsvin skulle bruges til at forstå de levende. Danskerne indsamlede i 2016 forbløffende 697 døde pindsvin, som kom fra hele landet.

To tredjedele bar på mecC-MRSA

188 af de indsamlede pindsvin blev podet for MRSA i snuderne, og det viste sig at op imod to tredjedele af dem var bærere af den såkaldte mecC-MRSA. Forskerne testede også pindsvineplejere, for at undersøge, om bakterien blev overført til mennesker med tæt kontakt til pindsvin. Ingen af plejerne var dog positive for MRSA.

”Det er kun 1-2% af alle MRSA-tilfældene hos danske patienter, der forårsages af mecC-MRSA. Smitte til mennesker sker formodentlig primært fra kæle- og produktions-dyr, hvor mecC-MRSA også er fundet. mecC-MRSA giver som andre Staphylococcus aureus overvejende overfladiske hudinfektioner og kan let behandles med alternative typer af antibiotika. Fundet af mecC-MRSA i pindsvin er derfor ikke noget, som gør, at vi skal ændre holdning til pindsvinene i vores haver”, fortæller sektionsleder Anders Rhod Larsen fra SSI.

Har båret mecC-MRSA i årtier

mecC-MRSA er tidligere blevet fundet i svenske pindsvin, men også i en række andre vilde dyr og produktionsdyr. Det interessante er dog, at pindsvinene i langt højere grad end andre arter, bærer denne type MRSA.

”Dette studie er særligt spændende, fordi man systematisk har testet rigtig mange pindsvin, som geografisk set repræsenterer et helt lands bestand. Et så omfattende studie af MRSA i én vild dyreart har man ikke set før. Pindsvinene, og andre vilde dyr, har med stor sandsynlighed båret mecC-MRSA i årtier, men det er først nu, at man for alvor er begyndt at afdække omfanget. Derfor er der heller ingen grund til bekymring, når man ser et pindsvin i haven. Bare man, som altid, sørger for at vaske hænder, efter at man har rørt ved et vildt dyr”, siger Sophie Lund Rasmussen

Udvikler sig uafhængigt af vores antibiotikaforbrug

Studiet viser også, at antibiotikaresistens har udviklet sig i naturen, uafhængigt at vores forbrug af antibiotika.

”Antibiotika er jo forsvarsstoffer, som bakterier og svampe producerer for at beskytte sig mod andre bakterier. Og det er højst sandsynligt samspillet mellem hudsvampe og stafylokokker, der har gjort, at pindsvinene er naturlige værter for mecC-MRSA, siger Anders Rhod Larsen.

Kontakt

For yderligere oplysninger kontakt:

Sektionsleder Anders Rhod Larsen, SSI, på arl@ssi.dk eller telefon 32688674

Ph.d. Sophie Lund Rasmussen, SDU, på sophielundrasmussen@gmail.com eller telefon 22117268

Anders Rhod Larsen

Kontakt

Anders Rhod Larsen, Sektionsleder, Bakterier, parasitter og svampe / Reference laboratoriet for Antibiotikaresistens
T. 32688674 @. arl@ssi.dk Se profil