Nyt partnerskab mellem Statens Serum Institut (SSI) og indisk medicinalkoncern skal styrke kampen mod tuberkulose (TB)
SSI har udviklet en ny test til diagnostik af TB (C-Tb). Den skal hjælpe med at finde frem til den store del af verdens befolkning, der uden at vide det er smittet med den alvorlige lungesygdom. SSI har nu indgået en aftale med Serum Institute of India Pvt. Ltd. (SIIPL), som skal producere og udbrede testen. På den måde understøttes WHO’s mål om at eliminere TB.
Kampen mod TB er rykket et vigtigt skridt frem, efter at SSI har indgået en aftale med den indiske medicinalkoncern SIIPL. Det indiske selskab skal producere og udbrede en ny test til diagnostik af TB-infektion, som SSI har udviklet.
Produktionen skal foregå på SIIPL’s højteknologiske fabrik i Indien, og det forventes, at testen er klar til markedet inden for et år.
Bedre diagnostik som grundlag for bedre behandling
Det anslås, at mere end 1,5 milliard mennesker er smittet med TB. Hvert år bliver tæt på 10 millioner af disse syge med TB og 1,5 million dør. Disse tal gør TB til en af de allerstørste globale dræbere.
WHO lancerede derfor i 2016 en stort anlagt strategi med fokus på tidlig screening og forebyggende behandling af smittede.
Indtil nu har der dog manglet en test for TB-smitte, der er pålidelig og anvendelig uden behov for blodprøvetagning og laboratorieanalyser.
Undgår at folk testes falsk positive
Den nuværende test, Tuberkulintesten – også kendt som Mantoux-testen – viser ofte et positivt resultat hos personer, der ikke er smittet med TB, men som er blevet vaccineret mod sygdommen med den traditionelle BCG-vaccine.
SSI’s nye test, C-Tb, er en moderne udgave af Tuberkulintesten. Den har blandt andet den fordel, at den pålideligt kan vise TB-smitte, uanset om personen er blevet vaccineret med BCG-vaccinen eller ej.
”Med den nye test kan man for første gang på en meget enkel måde og med stor sikkerhed afgøre, om folk er smittet med TB og dermed målrette den forebyggende behandling, siger Peter Lawætz Andersen, forskningschef for vacciner hos SSI”. Han fortsætter:
”SSI’s aftale med SIIPL er et vigtigt skridt fremad i arbejdet med at komme den globale TB-epidemi til livs. Den vil sikre, at produktionen og udbredelsen af C-Tb sker både effektivt og økonomisk. På den måde kommer den nye test til at gavne de mange mennesker, der lige nu er smittet med den alvorlige sygdom”, afslutter Peter Lawætz Andersen.
”Jeg er meget begejstret for vores samarbejdsaftale med SSI, som er i tråd med SIIPL’s bestræbelser på at bidrage til udryddelsen af TB med vores mission om ’detect, treat and prevent’. Med denne nye test til diagnostik af TB- smitte efterfulgt af en målrettet behandling er der håb om at opfylde WHO’s End TB-strategimål for 2025”, udtaler Adar Poonawalla, CEO hos SIIPL.
Fakta om SSI
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Sundheds- og Ældreministeriet, hvis mission er at styrke sundhed gennem sygdomskontrol og forskning. SSI’s hovedopgaver omfatter en række centrale beredskabsopgaver, herunder forebyggelse og bekæmpelse af infektioner, biologiske trusler og medfødte sygdomme.
SSI blev grundlagt i 1902 og har en lang tradition for cutting-edge forskning og udvikling inden for dets fokusområder. Den videnskabelige forskning og udvikling bag den nye C-Tb-test har fundet sted i SSI’s Center for Vaccine Research (CVR).
SSI’s vaccineforskning fokuserer på sygdomme, som repræsenterer en alvorlig trussel for den globale sundhed, såsom tuberkulose, HIV, klamydia, malaria og pandemisk influenza. Arbejdet understøttes af grundforskning i adjuvanser og basal immunologi, som potentielt kan anvendes i mange vacciner.
CVR er unik i sin sammensætning og omfatter ikke blot en afdeling for grund- og translationel forskning, men også GMP-faciliteter og dyreforsøgsfaciliteter samt den nødvendige ekspertise til accelereret udvikling af nye vacciner, og i dette tilfælde diagnostiske test.
Fakta om SIIPL
Serum Institute of India Pvt. Ltd (SIIPL) er verdens største vaccineproducent målt på antal producerede og solgte vacciner (>1,3 mia. doser). Disse inkluderer poliovaccine såvel som DTP, hib-, BCG, r-Hepatitis B, og MFR-vacciner. Det anslås, at cirka 65% af verdens børn modtager mindst én vaccine produceret af SIIPL. SIIPL’s vacciner er akkrediteret af WHO og anvendes i cirka 170 lande på verdensplan i nationale vaccinationskampagner, hvor de redder millioner af liv.
SIIPL rangerer som Indiens førende biotekvirksomhed og producerer højt specialiserede biologiske produkter, såsom vacciner, baseret på cutting-edge genetisk og cellebaseret teknologi, og antisera samt andre lægemidler.
SIIPL blev grundlagt i 1966 af Dr. Cyrus Poonawalla med det formål at producere immunprodukter, som var mangelvarer i Indien og derfor blev importeret til meget høje priser fra udlandet. Med SIIPL’s produktion blev Indien selvforsynende med Tetanus Anti-toxin og Anti-snake Venom serum, efterfulgt af DTP (Difteritis, Tetanus og Pertussis) vacciner, samt MFR- (mæslinge-, fåresyge-, og røde hunde) vaccine.
SIIPL’s filantropiske filosofi fortsætter med udvikling af flere nye vacciner og biologiske produkter.
Læs mere om SIIPL her: www.seruminstitute.com.