Multiresistent malaria i Sydøstasien
Multiresistente malariaparasitter har ifølge nyt studie spredt sig til flere områder i Sydøstasien. Multiresistent betyder dog ikke, at parasitterne er resistente overfor alle typer malariamedicin.
Et nyligt studie i det videnskabelige tidsskrift ’Lancet Infectious Diseases’ har vist, at resistens overfor to stoffer (artemisinin og piperaquin), der bruges til behandling af malaria, har spredt sig blandt den mest alvorlige type af malariaparasitter i Sydøstasien (Plasmodium falciparum).
Denne type resistens blev først observeret i det vestlige Cambodia i 2008, men har siden da spredt sig, og er nu også fundet blandt malariaparasitter i det østlige Thailand, Cambodia, Laos og Vietnam.
Denne type resistens betyder ikke, at parasitterne er resistente overfor al malariamedicin. Parasitterne er således ikke resistente overfor bl.a. malarone, der er det hyppigst anvendte middel til forebyggelse af malaria og behandling af ukompliceret malaria blandt danske rejsende.
Herudover er malaria blandt danske rejsende til Sydøstasien ganske sjælden. I 2018 blev kun 5 danskere smittet med malaria i Asien (4 i Afganistan og 1 i Thailand eller Malaysia), og ingen med den parasittype (Plasmodium falciparum), der kan bære resistensen.
Af samme grund har Statens Serum Institut ikke ændret anbefalinger for danske rejsende til Sydøstasien, hverken før, under eller efter rejsen.
Som hidtil opfordres alle rejsende til at beskytte sig godt mod myggestik i tropiske og subtropiske dele af verden, særligt da myg også kan overføre en række andre sygdomme, herunder denguefeber og chikungunyavirus.
Se siden ”Rejsevaccination” for råd om vaccination og forebyggelse af malaria ved rejser til specifikke lande. Siden indeholder også generelle rejseråd samt råd vedr. gravide, børn og insektoverførte virussygdomme.
Kontakt
Anders Koch,
Overlæge,
Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Blod- og Seksuelt overførte infektioner
T. 32683964
@. ako@ssi.dk
Se profil