Klamydiavaccine afprøvet i mennesker
Statens Serum Institut har udviklet en ny vaccine imod den vidt udbredte kønssygdom. De første resultater i mennesker er meget lovende
Der er godt nyt til de 30.000-35.000 danskere, der hvert år testes positive for klamydia. Sygdommen er en af de helt store globale sundhedsproblemer, og på verdensplan smittes 131 millioner hvert år.
Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) og det engelske Imperial College i London har gennemført det første kliniske forsøg med en vaccine mod klamydia. Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet Infectious Diseases.
”Vaccinen gav præcis det immunsvar, som vi håbede på og har set i dyremodeller. Det vigtigste er, at vi har set beskyttende antistoffer mod klamydia i kønsvejene. I vores indledende forsøg forhindrer de klamydiabakterierne i at trænge ind i kroppens celler. På den måde er vi kommet et stort skridt videre mod en klamydiavaccine, fortæller afdelingschef Frank Follmann fra SSI.
Svær at angribe
Det vellykkede kliniske forsøg er den foreløbige kulmination på 15 års forskning for at udvikle en effektiv klamydiavaccine. Projektet, der blandt andet er finansieret via EU's 7. rammeprogram og Innovationsfonden, begyndte helt tilbage i 2004.
Udfordringen har dels været at finde klamydiabakteriens akilleshæl, dels at finde den mest effektive måde at vaccinere på.
Allerede for nogle år siden løste forskerne den første del af udfordringen, da de fandt at klamydiabakteriens akilleshæl var et særligt protein i bakterien. Den mellemliggende tid har forskerne eksperimenteret med en ny og mere effektiv måde at vaccinere på for at ramme netop dette protein.
Alle kvinder i forsøget udviklede et immunsvar imod klamydia
I det første kliniske forsøg med den nye vaccine blev 35 engelske kvinder vaccineret. Der var ingen alvorlige bivirkninger efter vaccinationen.
”I løbet af forsøget tog vi blodprøver på kvinderne. Det viste sig, at de kvinder, der havde fået vaccinen, alle havde dannet både antistoffer og T-celler målrettet mod klamydia. Derudover er lokal immunitet i kønsvejen vigtig for at stoppe klamydiainfektionen så hurtigt som muligt. I forsøget opsamlede vi derfor slimhindesekret ved hjælp af en menstruationskop og fandt høje niveauer af antistoffer, inklusive det specielle slimhindeantistof IgA, som effektivt kan blokere klamydia tidligt i infektionsforløbet”, siger Frank Follmann.
Fuld fart på den videre udvikling af vaccinen
Spørgsmålet er nu, om vaccinen også vil kunne beskytte mod klamydia, hvis kvinderne udsættes for smitte i den virkelige verden.
”Forskning viser, at kombinationen af antistoffer og T-celler er beskyttende, men vaccinen skal selvfølgelig stå sin prøve i større og længerevarende kliniske forsøg, hvor vi måler på, om den beskytter mod infektion. På baggrund af de resultater, vi netop har fået, har vi derfor sat fuld fart på den videre kliniske afprøvning”, siger Frank Follmann.
Direktør for vaccineforskning hos SSI, Peter L. Andersen, supplerer:
”HPV-vaccinen har vist os, hvor effektiv vaccination kan være mod en seksuelt overført infektion. Derfor håber vi, at vi kan gøre det samme med klamydia og på sigt kombinere de to vacciner” siger direktør for vaccineforskning Peter L. Andersen.
Fakta om klamydia
- Klamydia er betegnelsen for en seksuelt overførbar infektion med bakterien Chlamydia trachomatis.
- Klamydia er den mest almindelige seksuelt overførte bakterielle sygdom både i Danmark og på verdensplan.
- Infektionen er let at behandle, men op mod 75% oplever ingen symptomer.
- En klamydiainfektion varer i gennemsnit mere end et år og kan ubehandlet medføre:
- Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed.
- Graviditet uden for livmoderen.
- Kroniske underlivssmerter hos kvinder.
- Betændelse i bitestikler blandt mænd.
- I Danmark blev der i 2018 konstateret 33.415 tilfælde af klamydia, men det forventes at mindst det dobbelte antal er smittede. På verdensplan rammer sygdommen hvert år mere end 131 millioner mennesker.
Kontakt
Frank Follmann,
Afdelingschef,
Infektionsimmunologi
T. 32688296
@. frf@ssi.dk
Se profil