Der var flere tilfælde af hepatitis A i 2018 end i de foregående fire år
Stigningen skyldes tre sygdomsudbrud. De tre udbrud havde dog en vidt forskellig smittevej.
106 tilfælde. Så mange anmeldelser modtog Statens Serum Institut (SSI) i 2017 og 2018 for personer, der var smittet hepatitis A-virus (HAV). 65 af tilfældene var fra 2018, hvilket var det højeste antal anmeldte smittede tilfælde siden 2014.
Udbrud havde skylden
Stigningen skyldtes især tre sygdomsudbrud: To udbrud med fødevarebåren smitte i Danmark samt et langvarigt europæisk udbrud blandt mænd, der har sex med mænd (MSM).
I begyndelsen af 2018 blev Danmark ramt af et HAV-udbrud, der omfattede i alt 31 anmeldte patienter. Takket være et hurtigt opklaringsarbejde fandt man frem til, at smittekilden *sandsynligvis var dadler. Dermed forhindrede man, at udbruddet bredte sig yderligere.
Senere samme år blev 10 anmeldte patienter kædet sammen med et udbrud, der formentlig skyldes friske, udenlandske jordbær.
Endelig blev 24 HAV-patienter i 2017 og 2018 koblet til et stort, igangværende udbrud i Europa blandt MSM. Smittekæden blev udredt ved hjælp af virustypning.
Forekommer normalt ikke i Danmark
HAV forekommer normalt ikke i Danmark. Derfor er de fleste her i landet modtagelige over for smitte, med mindre de er vaccineret mod HAV. Det giver risiko for HAV-udbrud fra fødevarer produceret i lande, hvor virussen er mere udbredt – præcis som det *menes var tilfældet i de to udbrud *der sandsynligvis skyldtes dadler og jordbær.
Man kan godt blive vaccineret mod HAV. Vaccinationen giver livslang immunitet. Den tilrådes blandt andet til personer, som rejser til steder, hvor HAV forekommer.
Færre HAV-tilfælde i 2019
I 2019 er antallet af HAV-tilfælde faldet igen. Her har SSI indtil nu fået anmeldelser om 32 personer, der var smittet.
”Selv om antallet af sygdomstilfælde med HAV igen er tilbage på normalt niveau, holder vi hele tiden øje med, hvem der bliver syge med HAV. Det gør vi for at kunne handle hurtigt i tilfælde af nye fødevarebårne sygdomsudbrud, så vi kan forebygge, at flere bliver syge”, siger akademisk medarbejder Luise Müller fra SSI.
Se overvågningsdata for hepatitis A i Danmark.
Obs.
Formuleringerne efter * markering er ændret 8. august 2024.
Kontakt
Steen Ethelberg,
Afsnitsleder,
Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Fødevare- og Vandbårne Sygdomme og Zoonoser
T. 32683545
@. set@ssi.dk
Se profil