Smittekilden fundet til yersinia-sygdomsudbrud
20 danskere blev i marts syge med tarmbakterien Yersinia enterocolitica. Efterforskningen viser, at smittekilden sandsynligvis var frisk spinat.
Statens Serum Institut (SSI) har i samarbejde med Fødevarestyrelsen efterforsket et sygdomsudbrud med tarmbakterien Yersinia enterocolitica. Mindst 20 personer har været syge med bl.a. voldsom mavepine og feber. Der er tale om 11 kvinder og 9 mænd i alderen 2-74 år – herunder flest i alderen 20-30 år. Patienterne er fordelt over hele landet.
Efter dybdegående interviews med patienterne satte myndighederne en undersøgelse i gang, hvor man også spurgte raske kontrolpersoner om, hvad de havde spist. Undersøgelsen viste, at patienterne i langt højere grad end kontrolpersonerne havde spist frisk spinat.
”Vi er meget glade for, at vi har kunnet pege på en smittekilde. Selvom udbruddet er overstået, kan vi bruge denne viden til at forebygge, at det sker igen. Det er også en god anledning til at huske forbrugerne på, at bladgrønt altid skal vaskes grundigt, inden man spiser det”, siger epidemiolog Luise Müller fra SSI.
I samme periode var der også et tilsvarende udbrud i Sverige med den samme yersiniabakterietype. Her blev 37 patienter registreret. SSI samarbejder også med de svenske myndigheder, og undersøgelserne tyder på, at der kan være tale om den samme smittekilde i begge lande.
Undersøgelsen peger også på, at spinaten er købt i Netto samt i en supermarkedskæde i Sverige. Det drejer sig sandsynligvis om udenlandsk, frisk spinat solgt i marts måned. Spinaten er ikke længere på markedet.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man altid skyller frugt og grøntsager. Spiseklar frugt og grønt bør ikke indeholde bakterier og virus, men dette kan i sjældne tilfælde forekomme.
Smitter gennem maden
Yersinia enterocolitica er en tarmbakterie, der ligesom Salmonella og Campylobacter typisk smitter gennem maden. Symptomer på en yersiniainfektion er blandt andet almen utilpashed, voldsom mavepine, feber og diarré. Der går typisk tre-syv dage, fra man er smittet, til man får symptomer. Infektionen går som regel over af sig selv, men 10-15 % af de syge kan få senfølger i form af længerevarende hævelse og ømhed af forskellige led og eventuelt også hududslæt.
Hvad skal du gøre, hvis du har spist frisk spinat?
Den forurenede spinat er ikke længere i butikkerne. Selvom man skulle have spist frisk spinat købt i Netto i marts anses risikoen for at være blevet smittet med yersiniainfektion for meget lille. Hvis man ikke har haft symptomer foreneligt med yersiniainfektion eller har haft symptomer, som er gået over af sig selv, skal man ikke foretage sig noget. Ved vedvarende symptomer eller tvivlsspørgsmål kan man henvende sig til egen læge.
Udbruddet blev efterforsket i et samarbejde mellem Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen samt de svenske myndigheder.
Se overvågningsdata for forekomsten af Yersinia enterocolitica i Danmark.
Læs mere om udbruddet i Sverige.
Læs mere om god køkkenhygiejne på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834
Kontakt
Luise Müller,
Epidemiolog,
Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Sygdomsudbrud
T. 32688590
@. lum@ssi.dk
Se profil