Undgå at røre ved dyr, når du rejser uden for Europa!
Stadigt flere danskere bliver bidt af dyr - især hunde - når de rejser i udlandet, og risikerer dermed at blive smittet med rabies. Rabies kan i værste fald være dødelig, hvilket et aktuelt dødsfald i Norge på tragisk vis understreger.
Mange mennesker kan slet ikke lade være – når de ser en sød hund, så vil de gerne klappe den. Men særligt når man rejser i udlandet, er det en rigtig dårlig idé. Man risikerer at blive smittet med rabies, som i værste fald kan være dødelig.
Man skal derfor afholde sig fra at røre ved dyr, når man rejser uden for Vesteuropa. Også selv om hunden/aben virker sød!
Bliver man bidt af et dyr på rejse udenfor Vesteuropa, skal man opsøge læge og blive post-eksposure vaccineret (også hvis man er vaccineret i forvejen, så skal man dog kun have to vacciner, og man skal ikke have immunglobulin).
Uvaccinerede, der får rabies, kan ikke behandles, når først de udvikler symptomer på sygdommen, som har en stort set 100 % dødelighed.
Figuren viser stigningen i antallet af personer, der blev sat i profylaktisk rabiesbehandling efter dyrebid i udlandet.
Norsk kvinde død af rabies efter hundebid i Filippinerne
En 24 årig norsk kvinde er for nylig død af rabies, efter at hun tog en hund til sig under en ferie i Filippinerne. Ifølge forældrene til kvinden havde hun sammen med nogle venner fundet en lille hundehvalp, der så lidt syg ud. Hun tog den med op på hotelværelset, hvor den tilsyneladende kom sig og begyndte at småbide i hende og hendes venners fingre. Ingen af dem tog sig af hvalpens småbid som heller ikke ændrede ved opfattelsen af, at hunden var sød. Ingen af dem søgte lægehjælp, og ingen af dem var vaccineret mod rabies. Et par uger efter hjemkomsten til Norge blev kvinden syg og indlagt med mistanke om rabies. Kort efter døde hun.
Læs mere:
Rabies: Risikovurdering og anbefalinger for vaccination før og efter udsættelse for mulig smitte
Sygdomsleksikon: Hundegalskab (rabies)
Rabies Post-Exposure Profylakse (PEP) og Pre-Exposure Profylakse (PrEP)
Kontakt
Susan Cowan,
Sektionsleder,
Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Blod- og Seksuelt overførte infektioner
T. 32683444
@. sco@ssi.dk
Se profil