Stadig færre tilfælde med hepatitis B i Danmark
I 2018 blev antallet af anmeldte tilfælde med kronisk hepatitis B det laveste siden 2005.
Det går den rigtige vej i øjeblikket i Danmark med antallet af hepatitis B-tilfælde. Det viser de nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).
I alt modtog SSI’s Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse sidste år 164 anmeldelser om personer med hepatitis B. Af dem var de 9 tilfælde akut hepatitis B og de resterende 155 tilfælde kronisk hepatitis B.
”Det er det laveste antal tilfælde med kronisk hepatitis B siden 2005. Og på nær 2017 er det også det laveste antal tilfælde med akut hepatitis på denne side af årtusindskiftet”, siger sektionsleder Susan Cowan fra SSI.
Flest smittet ved fødslen
Det er stor forskel på, hvordan folk er blevet smittet. De fleste med akut hepatitis B var smittet via sex, mens de fleste af dem med kronisk hepatitis B var blevet smittet ved fødslen, før de kom til Danmark.
Der var således kun fem af dansk herkomst, der blev anmeldt med kronisk hepatitis, mens resten – i alt 150 – var af udenlandsk herkomst.
Hele 45% af de anmeldte med kronisk hepatitis B blev fundet via den generelle screening af gravide.
”Det tyder dels på, at der findes mange personer i Danmark, som er kroniske bærere af hepatitis B uden at have fået diagnosen. Og som dermed ikke får muligheden for kontrol og behandling. Men det tyder også på, at der er en stor andel af de personer, der er diagnosticeret med hepatitis B, som ikke bliver meldt til det nationale Meldesystem for Infektionssygdomme (MIS) på SSI”, siger Susan Cowan. Hun fortsætter:
”Derfor er det også vigtigt, at alle, der får diagnosen hepatitis B, bliver henvist til en specialafdeling. Det er især vigtigt, hvis man er gravid. Ved at blive behandlet kan man nemlig undgå at smittet fosteret, selv hvis man har meget virus i blodet”, slutter Susan Cowan.
Læs mere i EPI-NYT 47/2019 og årsopgørelsen over akut og kronisk hepatitis B 2018.
Kontakt
Susan Cowan,
Sektionsleder,
Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Blod- og Seksuelt overførte infektioner
T. 32683444
@. sco@ssi.dk
Se profil