18 millioner euro fra EU til forsøg med nye malariavacciner udviklet på SSI

Statens Serum Institut (SSI) har sammen med et internationalt forskerkonsortium fået en stor fondsbevilling fra EDCTP. Pengene skal gå til at teste tre lovende malariavacciner i fire lande i Afrika.

Anopheles myg

Statens Serum Institut og en række partnere har netop fået en femårig bevilling på i alt 18 millioner euro fra den EU-finansierede fond European & Developing Countries Clinical Trial Partnership (EDCTP).

Pengene skal gå til at teste tre lovende malariavacciner. Heraf to som SSI selv har udviklet. Afprøvningen skal ske ved et klinisk studie i fire afrikanske lande: Burkina Faso, Mali, Guinea og Liberia.

Ny strategi: Dræb parasitten i myggen

Forskerne har brugt en helt ny strategi, da de udviklede de tre malariavacciner. Hidtil har man forsøgt at slå malariaparasitten ihjel i de børn og voksne, der var blevet smittet. Nu vil man i stedet slå parasitten ihjel inde i myggen, der er smittesprederen og på den måde bryde smittekæden. En såkaldt ”transmissionsblokerende vaccine”.

”Det er en klog taktik, hvis man ser på tallene. I en myg er der cirka 100 malariaparasitter, mens der er milliarder i et menneske. Derfor er den numeriske chance for succes langt større, hvis man går efter myggen”, siger professor Michael Theisen fra SSI, der har udviklet de to SSI-malariavacciner.

En altruistisk vaccine

Det handler ikke om at slå myggen ihjel, men om at inficere den med antistoffer mod et bestemt protein, som malariaparasitten har brug for til at overleve. På den måde dør den inde i myggen.

”Vi vaccinerer befolkningen i de områder, der er ramt af malaria med et protein som parasitten skal bruge, når den formerer sig i myggen. Når myggen tager et blodmåltid fra en vaccineret person, vil den, sammen med det inficerede blod, opsamle vaccine-specifikke antistoffer. Når malariaparasitten derefter begynder at udvikle sig i myggen, vil disse antistoffer binde sig til parasittens overflade og dermed forhindre den i at formere sig.

”På den måde er det en altruistisk vaccine, fordi den ikke beskytter den, som får den. Til gengæld beskytter den indirekte en masse andre”, siger Michael Theisen.

Slå to myg med ét smæk

Hele Malariaprojektet bliver styret fra Mali. SSI skal selv producere de doser malariavaccine, der skal bruges til afprøvningen i Afrika.

”Som et fremtidsscenarie ville man kunne tænke sig at kombinere denne nye vaccine rettet mod parasitten i myggen med vacciner rettet mod parasitten i mennesker. På den måde vil man kunne slå to myg med ét smæk. På den ene side forhindrer man myggene i at overføre malariaparasitten til andre. På den anden side får de, der bliver vaccineret, alligevel en personlig beskyttelse mod malaria”, siger Michael Theisen.

Skal finde den bedste vaccine

Malariaprojektet løber fra i år og frem til midten af 2024.

Deltagerne i afprøvningen vil blive vaccineret. Herefter vil man tage blodprøver fra dem og ved laboratorieforsøg se, om antistofferne slår parasitterne i myggen ihjel.

”Målet er at finde ud af, hvilken en af de tre vacciner, der fungerer bedst. Derefter skal den mest lovende afprøves på mennesker ved et større forsøg.”

”Samtidig er det jo første gang, at SSI’s vacciner afprøves i mennesker. Derfor skal vi også bruge afprøvningen til at udvikle metoder og standarder for denne måde at vaccinere på”, siger professor Michael Theisen.

EDCTP og EU logo

Michael Theisen

Kontakt

Michael Theisen, Seniorforsker, Medfødte Sygdomme / Malaria vacciner
T. 32688552 @. mth@ssi.dk Se profil