Størst risiko for smitsom leverbetændelse med hepatitis A på rejser til Asien og Afrika
En ny undersøgelse med data fra 13 lande i Europa – heriblandt Danmark – viser, at de fleste rejserelaterede tilfælde af hepatitis A, sker på rejser til en række lande i Afrika og Asien. Og det til trods for at disse lande kun udgør en mindre del af al rejseaktivitet.
Hvis man står og skal på rejse til Tyrkiet, Egypten, Marokko eller Pakistan, er der ekstra god grund til, at blive vaccineret mod smitsom leverbetændelse.
En ny undersøgelse viser nemlig, at en meget stor del af dem, der smittes med hepatitis A, mens de er ude at rejse, bliver smittet i disse fire lande. Selv om der er sket et mindre fald de senere år, udgør rejser til udlandet fortsat en stor andel af årsagen til smitte med smitsom leverbetændelse. Og her står rejser til Tyrkiet, Egypten, Marokko og Pakistan alene for 36% af alle rejserelaterede hepatitis A-tilfælde i Europa.
“Det kommer ikke som nogen overraskelse, at netop de fire lande er der, hvor den største risiko findes, da hepatitis A er udbredt i disse lande. Skal man rejse til lande, hvor hepatitis A er udbredt, anbefaler Statens Serum Institut, at man lader sig vaccinere” siger epidemiolog Luise Müller fra SSI. Det er SSI, der er kommet med de danske data til undersøgelsen.
Hepatitis A er en af de hyppigste årsager til fødevarebårne infektioner i verden. Folk fra Europa, som rejser til lande, hvor hepatitis A er udbredt, smittes ofte gennem forurenede fødevarer eller drikkevand.
Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol (ECDC) har derfor gennemført en undersøgelse for at anslå risikoen for hepatitis A blandt rejsende, samt identificere risikogrupper.
Her er data om hepatitis A-tilfælde fra 13 lande, inklusive Danmark, i perioden 2009-15 og data om den generelle rejseaktivitet i Europa blevet brugt til at anslå risikoen for at blive smittet med hepatitis A i forskellige lande.
I alt blev der rapporteret 20.556 tilfælde fra de deltagende lande fra 2009-15. Heraf var smittelandet kendt for 18.839 og af disse var 5.232 (28%) smittet på udlandsrejse. Mere end 60% af de rejserelaterede tilfælde skete på rejser til lande i Afrika og Asien. Og det til trods for at disse destinationer kun udgør 15% af al rejseaktivitet.
Undersøgelsen konkluderer, at rejserelateret hepatitis A-infektion fortsat resulterer i stor sygelighed, især blandt børn under 15 år. Sygdom som kan forebygges ved en sikker og effektiv vaccine, som endda kan gives helt frem til, at man rejser.
Læs hele artiklen.
Kontakt
Luise Müller,
Epidemiolog,
Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Sygdomsudbrud
T. 32688590
@. lum@ssi.dk
Se profil