SSI vært for kighostemøde for tredje gang

Denne gang er der især fokus på genetiske undersøgelser af kighostebakterier fra de forskellige lande.

Kighostemøde 01

uge 37. vil kighoste-eksperter fra hele Europa søge mod Statens Serum Institut. Den 12.-13. september er SSI værter for det årlige, europæiske kighostemøde EUPertstrain/EUPertgenomics (EUPert).

Det er tredje gang, at SSI afholder mødet. Det gjorde man også i 2008 og 2014, og denne gang tegner til at blive det største EUPert-møde nogen sinde.

"Normalt plejer der at være en 50-60 deltagere, men i år kommer der ikke færre end 77 deltagere fra 22 lande", siger fagchef for kighoste, Ph.D. Tine Dalby fra SSI’s afdeling for Bakterier, parasitter og svampe.

Blandt deltagerne er eksperter inden for overvågning, diagnostiske metoder, epidemiologi og vaccineudvikling. På mødet har de mulighed for at få et status-overblik over kighoste-situationen i Europa lige nu og dele forskningsresultater med kolleger fra hele kontinentet. Mødet byder på en bred vifte af emner, men nogle temaer går igen som en rød tråd gennem programmet.

"Denne gang vil der især være fokus på, om der er en genetisk forskel mellem de sygdomsfremkaldende kighostebakterier, som man har observeret i de forskellige lande."

"Landene i Europa har forskellige vaccine-programmer mod kighoste og anvender forskellige kighostevacciner. Derfor er det interessant at se, om de har haft forskellig indflydelse på hvilke bakterier, der cirkulerer i de enkelte lande", siger Tine Dalby.

Selv om kighoste er en del af det danske børnevaccinationsprogram, opstår der med jævne mellemrum kighoste-epidemier både her i landet og i de andre europæiske lande. Kighostevacciner giver nemlig ikke livsvarig beskyttelse. Sidste gang, at vi blev ramt af en epidemi, var i 2016, men lige nu ligger kighoste-niveauet lavt.

Det er i øvrigt ikke kun børn, der bliver ramt. Omkring 40 procent af alle kighoste-tilfælde findes hos voksne over 20 år.

Læs mere om kighoste-mødet

Fakta om kighoste

● Kighoste er en luftvejsinfektion forårsaget af bakterien Bordetella pertussis.

● Symptomerne på klassisk kighoste er kraftige hosteanfald efterfulgt af en hylende (”kigende”) vejrtrækning og eventuelt opkastning. Symptomerne kan vare i op til 3 måneder med gradvis mildere hoste.

● Hos spædbørn, der ikke er vaccinerede, kan kighoste have et alvorligt og i værste fald livstruende forløb. Kighoste anses ikke for at være farlig for andre aldersgrupper med et normalt immunsystem, men sygdommen kan være yderst ubehagelig og udmattende.

● Der vaccineres mod kighoste i børnevaccinationsprogrammet ved 3, 5 og 12 måneder og igen i 5-års-alderen.

● Hverken vaccination eller en tidligere kighosteinfektion giver livsvarig beskyttelse mod kighoste, og størstedelen af befolkningen vil derfor være modtagelig for kighoste.

● I Danmark diagnosticeres årligt omkring 500-1.000 tilfælde af kighoste i år, hvor der ikke er epidemi.

● Ved de seneste epidemier i 2002 og 2016 blev der begge år registreret omkring 2.000 tilfælde. 

 

Tine Dalby

Kontakt

Tine Dalby, Seniorforsker, Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Børnevaccinationsprogrammet
@. tid@ssi.dk Se profil