Udbrud af abekopper (monkeypox) i Nigeria
I løbet af det seneste år er der påvist ca. 270 bekræftede eller mistænkte tilfælde i 26 stater i landet. I alt syv patienter er døde. Dette er det største udbrud af sygdommen nogensinde i Vestafrika.
Udbruddet begyndte i september 2017 i staten Bayelsa. Alle i en familie udviklede feber og udslæt med blærer over en periode på 4 uger. Det viste sig, at alle familiemedlemmer havde haft kontakt til en abe ca. 1 måned før sygdommen brød ud.
I 2018 er der i alt rapporteret om 76 tilfælde, heraf er 37 bekræftet, og mindst to patienter er døde. Der er påvist tilfælde i 15 stater. Genetiske undersøgelser af de påviste monkeypox virus tyder på, at der er sket gentagne tilfælde af smitte fra aber, men at der også er sket smitte fra person til person.
Andre lande i Vestafrika har også meldt om sporadiske tilfælde af abekopper siden 2016, herunder Den Centralafrikanske Republik, Cameroun, Den Demokratiske Republik Congo, Liberia, Nigeria, Congo og Sierra Leone.
Figur 1. Lande i Afrika, der har påvist tilfælde af abekopper i dyr og mennesker i perioden 2010-2018
De lokale sundhedsmyndigheder samarbejder med WHO om at begrænse udbruddet.
Abekopper skyldes et virus, som er i familie med menneskekopper. Menneskekopper blev udryddet tilbage i 1980. Abekopper viser sig som feber og et udslæt med blærer, som kan ophele med ar. Specielt børn kan have et alvorligt sygdomsforløb. Sygdommen varer normalt 2-3 uger, og dødeligheden er 1-10 %. Der er ingen specifik behandling eller vaccine tilgængelig.
Det egentlige dyrereservoir er ukendt, men menes at være blandt gnavere, som kan smitte videre til aber og mennesker. Rejsende til områder med forekomst af abekopper tilrådes at undgå kontakt til syge, døde eller levende dyr, som kan bære på abekoppevirus, dvs. gnavere, pungdyr og aber. Man frarådes også at spise eller berøre såkaldt ”bush meat” samt at sikre god håndhygiejne med brug af vand og sæbe eller spritholdig desinfektion af hænder.
Fra England er der i september 2018 rapporteret om to importerede tilfælde af abekopper fra Nigeria. Der er desuden påvist et tilfælde hos en sundhedsperson, som i England har haft kontakt til det ene af de to importerede tilfælde. Det er første gang, at der påvises tilfælde af abekopper i England. Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC) udarbejdede en risikovurdering efter de to første tilfælde i England.
WHO anbefaler ikke restriktioner i rejse eller handel på baggrund af dette udbrud.