Forskere vil se på hvor farlige flåter egentlig er
Nyt projekt skal skaffe viden om flåter og hvor stor en risiko, der reelt er, for at blive syg, hvis man bliver bidt af en.
Flåtsæsonen er i fuld gang. Det samme er frygten for at blive bidt af en flåt. Mange ser stadig billedet af tidligere minister Mimi Jakobsen for sig med varige lammelser i ansigtet.
Men ér der grund til at være bange? Det skal et nyt forskningsprojekt på Statens Serum Institut og Rigshospitalet være med til at finde ud af.
"Det bliver gentaget igen og igen hver sommer, at vi skal være opmærksomme på flåter. Men reelt ved både lægerne og befolkningen for lidt om, hvilke infektioner, vi kan få efter et bid."
"Mange er skræmte efter de mange kampagner om flåter. I nogle enkelte tilfælde er der da også risiko for en alvorlig sygdom. Men før lægen behandler, skal man have en klar diagnose på, hvad folk fejler", siger professor Karen Angeliki Krogfelt fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet og, Afdeling for Virus og Mikrobiologisk Speciel Diagnostik, SSI
Flåt-projektet har fået støtte på knap en millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.
"Vi vil kortlægge flåten i Sydskandinavien, hvor vi har etableret et stærkt samarbejde med Norge og Sverige, under InterReg projektet ScandTick Innovation (Scandtick.com). Her vil ph.d.-studerende Lukas Ocias se på, hvad flåterne indeholder, og hvor stor en risiko, der er for at blive inficeret - og af hvad. Målet at, at vi skal kunne informere lægerne bedre om, hvordan de skal behandle flåtbid, og hvilke prøver de skal tage og hvad de skal undersøges for" , siger Karen Angeliki Krogfelt.
Sund fornuft og hvidt tøj
Ifølge SSI-forskeren sker der at de praktiserende læger ikke er opmærksomme på, at influenza lignende symptomer hos en patient kan skyldes, at de er blevet bidet af en flåt.
"Ofte forbinder vi insekt- eller flåtoverførte infektioner med udlandet. Der findes imidlertid også infektioner i danske flåter ud over Borrelia og TBE (Tick Borne Encephalitis)."
"Derfor skal man også tænke på en weekend i Sydsverige eller Sydnorge som en rejse, hvor man skal holde øje med flåter, siger Karen Angeliki Krogfelt, der dog ikke mener, at man af skal være bange for at færdes i naturen af den grund."
"Det handler bare om at bruge sin sunde fornuft og tænke sig om på samme måde, som vi gør, når vi beskytter os mod myg eller solens stråler."
"I virkeligheden er det ikke så svært at undgå flåter, for de kan hverken hoppe eller flyve. De kommer nede fra græsset og bevæger sig langsomt op over fødderne, og de er længe om at bide sig fast. Så hvis man bare tager lukkede sko og strømper på, har man allerede gjort risikoen for at blive bidt markant mindre. Og så er det en god idé med hvidt tøj, hvor man nemmere kan se flåten, slutter hun".
Fakta om projektet og flåter
● Danmarks Frie Forskningsfond har givet 935.117 kroner til projektet.
● Det løber frem til efteråret 2020.
● Ifølge tal fra Naturstyrelsen er der cirka 150 millioner besøg i de danske skove hvert år.
● SSI anslår, at op imod 200 danskere hver år bliver alvorligt syge, efter at være blevet bidt af en skovflåt.
Kontakt
Karen Angeliki Krogfelt,
Akademisk medarbejder,
Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik / VMS Serologi
T. 32683745
@. kak@ssi.dk
Se profil