Salmonellaudbrud i Danmark
Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et salmonellaudbrud med 17 patienter.
Statens Serum Institut opdagede i januar måned en stigning i antallet af salmonellatilfælde med den samme dna-profil bestemt ved helgenomsekventering. I alt 17 patienter mellem 0 og 94 år er blevet syge fra december til februar og de bor spredt over hele landet.
”På Statens Serum Institut arbejder vi i øjeblikket på at interviewe alle patienterne for at finde en fælles fødevare, der kan være årsag til smitten, så vi kan stoppe udbruddet”
Salmonella er en bakterie, der forårsager mave-tarminfektion, især karakteriseret ved diarré og generel utilpashed. Smitte sker næsten udelukkende via mad. Salmonella-bakterier lever i mange dyrs tarmsystemer – herunder landbrugsdyr - og bakterierne smitter via maden.
Svinekød eller produkter heraf er blandt de almindeligste kilder til salmonellainfektioner i Danmark, men smitte kan også ske via fjerkræ eller andre former for madvarer. God hygiejne i køkkenet er vigtig, for at undgå smitte.
Koordinering af indsats og efterforskning af sygdomsudbruddet sker i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af repræsentanter fra Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.
Kontakt
Luise Müller,
Epidemiolog,
Infektionsepidemiologi og Forebyggelse / Sygdomsudbrud
T. 32688590
@. lum@ssi.dk
Se profil