Ny variant af enterovirus EV-A71 opdaget i prøver fra danske patienter
Ved hjælp af genomsekventering har forskere på Statens Serum Institut identificeret en ny variant af enterovirus af typen A71. Den nye variant tyder på at være opstået ved, at flere typer enterovirus har blandet deres RNA. Fundet er interessant, fordi det viser, at der er god grund til at holde nøje øje med denne type virus, som er i familie med polio. I Danmark står Statens Serum Institut for den nationale overvågning.
Når en patient smittes med flere forskellige virus på samme tid, kan disse virus ind imellem udveksle genetisk materiale, og så opstår nye typer af virus. Det er formentlig det, der ligger bag, at forskere fra WHO referencelaboratoriet for poliovirus har kunnet identificere en ny type enterovirus A71 i prøver fra danske patienter, fortrinsvis børn. Fundet er netop blevet beskrevet og publiceret i det videnskabelige tidsskrift Eurosurveillance.
”Vi opdagede først den nye variant i en prøve fra en patient, der blev syg i 2014. Siden har vi helgenomsekventeret virus fra prøver fra 31 andre patienter, som er blevet testet positiv for enterovirus A71, og dermed kunne vi se, at virus i 13 tilfælde var af den ny variant. Den er det, vi kalder en mosaikvariant, fordi den indeholder genetisk materiale fra forskellige stammer af enterovirus A71”, siger Sofie Midgley, som hovedforfatter på undersøgelsen.
Enterovirus er en familie af virus, der også omfatter polio. Disse virus kan give meget forskellige symptomer – de fleste er langt fra så alvorlige som polio. A71 er dog den type enterovirus, der symptommæssigt kommer nærmest, da den i flere tilfælde i Asien har givet alvorlig sygdom og lammelser.
Den nye variant ligner en variant, der er beskrevet fra patienter i Tyskland.
National overvågning af alle typer enterovirus i Danmark
Alle lande skal have en national overvågning af polio. I visse lande – heriblandt Danmark - er polioovervågningen udvidet med overvågning af alle typer enterovirus. Det vil sige, at når en patient bliver testet positiv for enterovirus, sender hospitalet prøverne ind til Statens Serum Institut, som sørger for den videre analyse med blandt andet helgenomsekventering og dermed kan holde øje med, om der er særlig mange prøver med bestemte typer virus eller om der som her er tale om, at virus ændrer sig.
”Det er vigtigt, at vi har så godt et samarbejde om overvågningen her i Danmark. Enterovirus A71 er forholdsvis sjælden, så de enkelte hospitaler ser kun få tilfælde. Men når de sender prøverne her til os, kan vi få det nationale overblik og sammenligne med situationen i udlandet og dermed melde tilbage, hvis der pludselig er grund til at være særlig opmærksom på, at børn med symptomer eventuelt kan være smittet med enterovirus”, siger overlæge Thea Kølsen Fischer, der er leder af det nationale WHO Polioviruslaboratorium på Statens Serum Institut.
Blandt de danske patienter er feber og udslæt hyppige symptomer, men der er også flere tilfælde af meningitis, encephalitis og sepsis.
”EV-A71 kan give alvorlige infektioner, og vores og andres fund viser, at virus udvikler sig og nye typer opstår, hvilket understreger behovet for overvågning af enterovirus på global plan”, siger Thea Kølsen Fischer.
I Danmark er der hos SSI modtaget prøver fra 123 patienter med Enterovirus A71 siden 2001, men i Asien har virus været skyld i større udbrud med 100.000 vis af syge. Der er for nylig udviklet en vaccine til brug i Asien mod netop de EV-A71 varianter, der ses her.
Læs den videnskabelige artikel i Eurosurveillance: