Vaccination mod Human Papilloma Virus (HPV)

Human papillomavirus (HPV)-infektion kan forårsages af over 100 forskellige HPV-undertyper. Nogle typer forårsager hudinfektioner (fx hudvorter), andre typer forårsager infektioner på slimhinder, fx kønsvorter (kondylomer) og kroniske fissurer (revner). Blandt alle disse har nogle HPV-typer, i forbindelse med kronisk infektion, en varierende mulighed for at kunne blive til kræft (risikotyper) hos nogle mennesker, mens andre HPV-typer ikke giver cancer (ikke-risikotyper).

Den hyppigste kræftform forårsaget af HPV er livmoderhalskræft, men HPV-infektioner er også ansvarlige for en række andre mere sjældne kræftformer, fx analkræft, peniskræft, kræft i vagina og vulvakræft (kræft i de udvendige kvindelige kønsorganer). Der er desuden mistanke om, at HPV-infektion udgør en risikofaktor for visse typer kræft i hoved-hals-regionen, fx kræft i mandlerne og strubekræft.

Kronisk infektion med visse HPV-risikotyper har højere kræftrisiko end andre, og kan hurtigere udvikle sig fra infektion over celleforandringer til kræft. Det gælder HPV 16 og 18, som kan udvikle cancer over få år og er skyld i 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Der findes endvidere andre risikotyper, som kan give livmoderhalskræft, men som typisk udvikler sig over længere tid. Ikke-risikotyper giver ikke cancer.

Gardasil®9 som anvendes i børnevaccinationsprogrammet, beskytter mod syv typer HPV (16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58), som er skyld i op mod 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft, samt to typer af HPV (6 og 11) som er skyld i op mod 90% af kondylomer (kønsvorter).

HPV-infektioner er som beskrevet ovenfor ansvarlige for en andel af nogle mere sjældne kræftformer, fx kræft ved endetarmsåbningen (analkræft), kræft i skeden (vaginalkræft), kræft i de udvendige kvindelige kønsorganer (vulvakræft), og vaccinen yder derfor høj beskyttelse herfor, men altså ikke i alle tilfælde. Peniskræft og mund- og svælgkræft kan også forårsages af HPV-infektion. Det forventes, at vaccinen har en effekt mod disse kræfttyper, men der foreligger dog ikke tilstrækkelig dokumentation endnu.

Læs mere om Human Papilloma Virus (HPV) i sygdomsleksikon.

Vaccination før seksuel debut

HPV smitter ved sex, og brug af kondom er ikke en effektiv beskyttelse mod HPV-smitte. Den største effekt af HPV-vaccination opnås inden, man bliver smittet, hvilket vil sige før den seksuelle debut.

Det er derfor, HPV-vaccination er målrettet de 12-årige.

HPV-vaccinen er alene til forebyggelse og har ikke effekt på aktive HPV-infektioner eller eksisterende kræftsygdom. Også af den grund er det bedst at blive vaccineret, før man begynder at have sex.

Eksterne links

Bekendtgørelse om gratis vaccination mod visse smitsomme sygdomme m.v. (Bekendtgørelse nr. 1679 af 10 december 2023)

Se vores faktaark om HPV-vaccination og livmoderhalskræft
HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet 
Fakta om livmoderhalskræft

Se vores faktaark om HPV-vaccination og livmoderhalskræft

HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet 

Fakta om livmoderhalskræft