Klamydia
Klamydia er betegnelsen for en seksuelt overførbar infektion med bakterien Chlamydia trachomatis.
Bakterien kan desuden give øjenbetændelse eller lungebetændelse hos nyfødte børn af mødre med klamydia. Klamydia er den mest almindelige seksuelt overførbare sygdom i Danmark.
Der blev i 2008 påvist ca. 30.000 tilfælde ved undersøgelse af knap 350.000 prøver. I 2013 var tallene steget til ca. 26.000 tilfælde og ca. 312.000 prøver. I 2017 og 2018 blev der påvist ca. 32.900 og 34.400 tilfælde blandt henholdsvis ca. 268.000 og ca. 276.000 undersøgte personer. I 2021 blev der påvist ca. 36.600 tilfælde blandt ca. 273.000 undersøgte personer.
Symptomer
Infektionen er i langt over halvdelen af tilfældene helt uden symptomer. Såfremt der er symptomer, drejer det sig typisk om udflåd fra urinrøret og sviende smerter ved vandladning. Hos kvinder, der har infektion i livmoderhalsen, kan der desuden være udflåd fra skeden. I komplicerede tilfælde kan der hos kvinder opstå betændelse i æggelederne (underlivsbetændelse), mens der hos mænd kan udvikles betændelse i bitestiklerne.
En ubehandlet underlivsbetændelse kan føre til aflukning af æggelederne og derfor til ufrivillig barnløshed. Efter analt samleje kan der opstå infektion i endetarmen med smerter og udflåd.
En særlig variant af Chlamydia trachomatis er årsag til sygdommen lymphogranuloma venereum (LGV) og kan give meget aggressiv infektion i endetarmen. I Europa er LGV sjælden og ses især hos mænd, der har sex med mænd. Ikke sjældent foreligger samtidig HIV-infektion.
Øjenbetændelse viser sig ved rødme og pus i øjnene samt lysskyhed.
Årsag
Infektion med bakterien Chlamydia trachomatis. Der findes andre arter af Chlamydia, som fortrinsvis giver forskellige former for lungebetændelse (Chlamydophila pneumoniae og Chlamydophila psittaci ("papegøjesyge")).
Smitteveje
Sygdommen overføres via ubeskyttet seksuelt samvær. Smittespredning sker hos både heteroseksuelle og hos mænd der har sex med mænd (MSM).
Forebyggelse
Klamydia forebygges ved at undgå ubeskyttet sex. Anvendelse af kondom giver god beskyttelse. Der findes ingen vaccine mod klamydia, og infektionen efterlader ikke immunitet.
Behandling
Den anbefalede behandling er doxycyklintabletter 100 mg 2 gange daglig i 7 dage. Doxycyklin har en lidt højere behandlingseffektivitet end azithromycin, som tidligere anvendtes (som enkeltdosis), men brug af dette stof indebærer risiko forresistensudvikling hos andre bakterier.
I særlige tilfælde, fx hos gravide eller ved underlivs- eller øjenbetændelse samt ved de aggressive endetarmsinfektioner, må der behandles i længere tid og/eller med andre antibiotika.
Særligt for sundhedsfagligt personale
Diagnostik
Urinprøve eller podning fra urinrøret, livmoderhalsen, skeden mv. undersøges på et laboratorium med DNA-påvisningsteknik. Urinprøvetagning eller podning fra skeden kan foretages af patienten selv. I de fleste laboratorier foretages samtidig DNA-undersøgelse for gonokokker med det samme prøvemateriale. Undersøgelserne bør foretages på en af landets klinisk mikrobiologiske afdelinger. Det frarådes at anvende undersøgelsessæt, som håndteres af patienten selv.
Det er muligt at måle antistoffer mod bakterien, men denne metode er ikke egnet til på- eller afvisning af aktuel klamydia.
Meldepligt
I det lovbefalede laboratoriemeldesystem rapporterer de diagnosticerende laboratorier antal påviste tilfælde samt for hvert af disse patientens køn, alder, anatomisk prøvetagningssted samt rekvirenttype. Rapporteringen og opgørelsen af de rapporterede tal er siden 2015 foregået via MiBa (Den Danske Mikrobiologidatabase).
Diagnostiske undersøgelser
Chlamydia trachomatis antistof (IgG, IgM) (R-nr. 705)Chlamydia trachomatis (DNA) (R-nr. 117)
Mycoplasma genitalium + Chlamydia trachomatis (DNA) (R-nr. 105)